RUSKA NOVINSKA AGENCIJA: /

'Agrokor je najveći Sberbankov fijasko. Iza privlačne fasade krila se grandiozna opsjena'

Image
Foto: PIXSELL, Grgur Zucko
12.3.2018.
17:24
PIXSELL, Grgur Zucko
VOYO logo

U autorskom članku te agencije se ocjenjuje da se "iza privlačne Agrokorove fasade očito krila grandiozna opsjena, jer su Agrokorova poslovna izvješća lažirana", a "kada se kompanija našla pred ponorom bankrota, država ju je praktički nacionalizirala i odbila kreditorima jamčiti puni povrat duga". Tako je, kako se ocjenjuje, Agrokor postao "najveći Sberbankov fijasko na međunarodnom tržištu".

Ruspress posebno ističe nepovoljan aspekt ishoda ročišta na sudu u Londonu od 21. veljače ove godine, održanog radi rasprave o zahtjevu Sberbanka da se stavi izvan snage prekid postupka koji je odredio sudac Mathews u odluci o priznanju postupka izvanredne uprave u Engleskoj i Walesu u odnosu na Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se žalba

I nova izvanredna uprava Agrokora se u danas objavljenom mjesečnom izvješću osvrće na ročište koje je u Engleskoj i Walesu održano 21. veljače, navodeći da je sudac na ročištu odgodio odlučivanje o zahtjevu do rješavanja žalbenog postupka o odluci o priznanju postupka izvanredne uprave.

"Ova odluka se temeljila na obvezi koju su preuzele obje stranke u postupku priznanja, a to je da niti jedna stranka neće poduzimati daljnje korake u arbitražama koje je pokrenula Sberbank of Russia protiv Agrokora d.d. i određenih njegovih povezanih društava do konačnosti odluke u postupku priznanja, a za što je sudac zaključio da uključuje i rješavanje o žalbama", navodi izvanredna uprava Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i kako je Sberbank obavijestila izvanrednu upravu da namjerava zatražiti pravo na žalbu od Žalbenog suda te zatražiti da se o tome raspravlja zajedno s njezinim zahtjevom o dopuštenju žalbe na odluku o priznanju kao i da se postupak po tim zahtjevima ubrza. Izvanredan uprava je tijekom ovog razdoblja podnijela i prigovor na zahtjev za dopuštenje žalbe protiv odluke o priznanju postupka, navodi se u izvješću izvanredne uprave za razdoblje od 11. veljače do 10. ožujka.

Jedna formulacija im je presudila

Ruspress u svom članku zamjećuje da je Sberbanku presudila jedna formulacija, štoviše jedna riječ iz pravorijeka londonskog suda iz veljače, ove godine, koji glasi: "Do konačne odluke o izdavanju nadležnosti, Sberbank se obvezuje da neće podnijeti nove zahtjeve za povrat Agrokorovih dugova niti poduzimati ikakve radnje u arbitražnom postupku".

Riječ "konačne" postala je problem ruske banke i tu je bivši izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak sa svojim timom nadigrao Grefa i njegove pravnike, kaže se u članku.

Dodaje se da je Agrokor "zainteresiran za odgađanje parnica" te da vrijeme radi protiv Sberbanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako se objašnjava, plan restrukturiranja Agrokora treba biti gotov najkasnije 10. travnja i mora ga odobriti Vjerovničko vijeće. Pritom vjerovnici čije je tražbine izvanredna uprava osporila, a Sberbank je jedan od njih, mogu glasovati za ili protiv plana samo u slučaju ako njihove tražbine prizna sud prije početka glasovanja.

Oni koji zakasne, među kojima će gotovo sigurno biti Sberbank, moći će stoga računati samo na kakvu-takvu kompenzaciju čiji iznos bi mogli odrediti drugi kreditori, zaključuje se u članku Ruspressa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo