OBRAT? / Rusi su inscenirali napad na Kremlj? Hrvatski stručnjak ukazao na detalj koji je mnogima promakao: 'Tako dobra snimka'

Image
Foto: Profimedia

Ogorec smatra kako je moguće da je Rusija iscenirala napad

4.5.2023.
18:49
Profimedia
VOYO logo

Vojni analitičar Marinko Ogorec komentirao je posljednji incident u Rusiji, napad dronovima na Kremlj, koji su Rusi okarakterizirali kao pokušaj atentata na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Rusi su optužili Ukrajinu da stoji iza napada, što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij demantirao. U četvrtak su Rusi pak poručili da iza pokušaja likvidacije stoji SAD.

Ogorec smatra kako je moguće da je Rusija iscenirala napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tako dobra snimka, tko bi u noćnim uvjetima to snimio?! Mislim da je to jedna od režija u scenariju Moskve, tj. Rusije kao takve. Što time žele, koji je cilj takvog scenarija, to je vrlo teško reći. Ruski protuzračni sustav je toliko dobro koncipiran da se takav napad ne bi mogao dogoditi. Ovo je nešto sasvim drugo tako da nisam siguran da je to realna stvar”, kazao je Ogorec za N1.

Uništavanje infrastrukture i protjerivanje stanovništva

“Uvijek se pokušava naći drugi krivac, netko tko je taj tko će biti zločinac, koji namjerava napadati Rusiju koja je maltene nedužna. To je već viđen scenarij koji traje od agresije na Ukrajinu”, kaže Ogorec te dodaje da Rusija, s druge strane, nastavlja dronovima napadati Kijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imam dojam da je Rusija uzela strategiju što je više moguće unišiti ukrajinsku infrastrukturu, kako istjerati što veći broj Ukrajinaca iz zemlje i mislim da to provode sustavno i već duže vrijeme”, dodao je Ogorec. Također je naveo kako rusija od početka rata primjenjuje istu strategiju: "ako Ukrajina neće biti naša, neće biti ničija". Drugim riječima, ne treba je ni biti.

Vojni analitičar komentirao je i očekivanu ukrajinsku protuofenzivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAT U UKRAJINI /

Napad dronovima na jugu Rusije, 'kiša' raketa ispaljena na Kijev, Prigožin uvjeren: 'Ukrajinska protuofenziva je počela!'

Image
RAT U UKRAJINI /

Napad dronovima na jugu Rusije, 'kiša' raketa ispaljena na Kijev, Prigožin uvjeren: 'Ukrajinska protuofenziva je počela!'

'Zapad vrši strahoviti pritisak na Zelenskog'

“Zapad vrši strahoviti pritisak na Zelenskog da krene u ofenzivu. Kad se politika upetlja u struku, onda to može biti opasno za onog tko posluša politiku, a ne struku. Zelenski će biti natjeran da krene u ofenzivu. Činjenica je da Ukrajinci imaju potencijala da bi mogli osloboditi jedan značajan dio prostora, a koliko i kada, to ćemo vidjeti kada do toga dođe.”

Što se tiče diplomatskih posjeta ukrajinskog predsjednika, Ogorec navodi da je to “uvod u ofenzivu” te da svakoj vojnoj aktivnosti takvog tipa mora prethoditi odgovarajuća diplomatska aktivnost. Navodi za usporedbu da je Hrvatska također imala diplomatsku aktivnost prije Bljeska i Oluje te ostalih oslobodilačkih misija, ali naglašava da se Domovinski i rat u Ukrajini ne mogu uspoređivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući mirovnu inicijativu pape Franje, Ogorec je kazao da je u pitanju vrlo tajnovita inicijativa u koju nije previše upućena niti ukrajinska strana.

'Rusija može ratovati godinama'

O ulozi Kine u mirovnim pregovorima Ogorec kaže da bi Kinezi mogli imati vrlo ozbiljnu ulogu medijatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svojedobno je to bila Turska, ali nakon potresa koji su je okrenuli na unutarnje probleme, mislim da je sada izvan igre u tom segmentu. Sad se otvara prostor za Kinu koja kao velika sila može biti korisna u toj medijaciji. Kina bi kasnije, ako je se uzme kao medijatora, mogla odigrati ključnu ulogu u svemu tome”, kazao je vojni analitičar.

Komentirajući ruske vojne zalihe oružja i ljudstva, Ogorec smatra da Rusija još nije iscrpila zalihe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da Rusija još nekoliko godina bez većih poteškoća može voditi ovaj rat zahvaljujući ogromnim rezervama i pričuvama koje su joj ostale još iz Sovjetskog Saveza. Ukrajina nema te potencijale i mora se oslanjati na pomoć Zapada”, zaključio je Ogorec.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo