Rujan i listopad bit će iznadprosječno topli

Nakon tropskih temperatura u lipnju, srpnju i kolovozu, iznadprosječne topline bit će i sljedećih dana i tjedana, a vjerojatno ni jesen u cjelini u Hrvatskoj neće biti hladna.

2.9.2012.
11:05
VOYO logo

Premda za konačnu ocjenu ljeta valja pričekati podrobne analize klimatologa DHMZ-a, Zoran Vakula kaže da već sada se može reći kako je i ono posvuda bilo ekstremno toplo. Srednja sezonska temperatura bila je većinom za 3 do 4°C viša od prosječne, a posljedice manjka oborine osjećat ćemo još dugo.

Primjerice, u Zagrebu ljeto zaslužuje ocjenu "samo" sušno, ponajprije zbog kišovitijeg lipnja, u Osijeku, Gospiću, Kninu i Dubrovniku vrlo sušno, a u Rijeci, Zadru i Splitu čak ekstremno sušno. Zanimljivo je spomenuti kako je od 31. 8. ujutro do 1. 9. navečer u Rijeci palo više kiše nego u cijelome kolovozu, a u Zadru je tijekom 1. rujna u samo nekoliko sati pala gotovo prosječna količina za cijeli mjesec i čak više od trećine količine kiše u prvih 8 mjeseci 2012. godine!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opet vrućine

Mjestimične povremene kiše bit će i sljedećih dana, osobito na Jadranu i u gorju, a ponovno će gotovo posvuda biti i vrlo toplo, nerijetko i vruće, osobito od ponedjeljka do srijede. Stoga će i sljedeći tjedan biti barem prosječno topao, a slična je Vakulina prognoza koju je izradio za HTV i za ostale rujanske tjedne, štoviše, vjerojatnije je da većinom budu iznadprosječni.

Topla jesen

I prognoze srednje temperature zraka za cijelu jesen upućuju na povećanu vjerojatnost njezina pozitivnog odstupanja od prosjeka, ne samo zbog rujna, nego i zbog listopada, a u studenome je najveća mogućnost za srednju mjesečnu temperaturu nižu od uobičajene. No, naravno, te prognoze još se mogu promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo