Skuplje je, ali... / RTL.hr prvi doznaje: Covid otpad iz bolnica će se odvoziti u Austriju! Prvi kontejneri kreću danas, a ministarstvo o tome nema pojma

Image
Foto: RTL.hr

Kako doznajemo, prvi kontejneri iz KB Dubrava kreću već danas. Odvoz u Austriju je skuplji, ali...

29.1.2021.
15:00
RTL.hr
VOYO logo

Prošlo je već više od mjesec dana kako je RTL.hr prvi upozorio na opasnost covid otpada koji se gomila oko bolnica, a najugroženija je KB Dubrava. Iako valja istaknuti da je gomilanje infektivnog otpada počelo još puno ranije.

Kako doznajemo od dobro upućenog izvora, iz KB Dubrava će se već danas početi odvoziti infektivni otpad odakle će otići četiri kontejnera. Tvrtke za odvoz i obradu otpada odvozit će ga u Austriju što je svakako skuplja varijanta nego da se iznašlo rješenje i za tu svrhu privremeno iskoristilo spalionicu cementare u Našicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

KB Dubrava zatrpana covid smećem: 'Rješenje je jednostavno, a ako se ubrzo ne donese, čeka nas katastrofa!'

Image

KB Dubrava zatrpana covid smećem: 'Rješenje je jednostavno, a ako se ubrzo ne donese, čeka nas katastrofa!'

"Postojeći obrađivači su pronašli rješenje kako da povećaju kapacitete. Taj otpad će se ovdje obraditi i tek takav obrađen će se odvoziti van na spaljivanje, točnije u Austriju. Važno je naglasiti da će se taj otpad ovdje obrađivati i nakon što postane sterilan tek tada izvoziti iz zemlje. Radit će se 24 sata kako bi se što prije problem počeo rješavati i da se u konačnici i riješi. Cilj je tjedno imati barem dva velika šlepera obrađenog otpada koji će se prevoziti dalje", kaže naš sugovornik.

Nada se kako bi se problem infektivnog otpada trebao riješiti u roku mjesec-dva uz uvjet da ostane na istim dnevnim količinama koje izlaze iz bolnica, ali i da strojevi za obradu izdrže toliki pritisak s obzirom da će raditi non stop bez prestanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birokratsko ponavljanje iz ministarstva: 'Pokušavamo pomoći kako bi se riješio problem...'

Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u čijoj je nadležnosti gospodarenje svih vrsta otpada, pa tako i infektivnog, a što je regulirano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, kao i Pravilnikom o gospodarenju medicinskim otpadom, poslali smo upit prije devet dana kako bismo provjerili što se u međuvremeno poduzelo.

Odgovor je stigao tek danas, a prenosimo ga u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja intenzivno pokušava pomoći KB Dubrava kako bi riješila problem koji je nastao zbog neispunjavanja ugovornih obveza tvrtke koju su angažirali za sakupljanje zaraznog medicinskog otpada.

Što se tiče postrojenja u Našicama radi se o cementari, a ne o spalionici, te su vezano upravo uz tu činjenicu propisane mogućnosti i ograničenja obrade otpada kao zamjene za dio goriva. Izvanredne odluke koje se odnose na COVID-19 situaciju moguće je donijeti isključivo na temelju propisa koji reguliraju izvanredne situacije, a propisi iz područja gospodarenja otpadom koji su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ne pružaju takvu mogućnost.

Rješenje postupanja s povećanim količinama infektivnog otpada je moguće isključivo angažiranjem svih raspoloživih kapaciteta skladištenja, sakupljanja i steriliziranja tog otpada od strane tvrtki koje sakupljaju, skladište i steriliziraju infektivni otpad.

Ministarstvo pruža svaku potrebnu pomoć u okviru postojećih zakonskih mogućnosti."

Dakle, iz odgovora je vrlo jasno kako uopće ne raspolažu informacijom da kreće odvoz infektivnog otpada iz bolnica kao niti to da će se pročišćen odvoziti u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, u odgovoru su skrenuli pažnju kako se u "Našicama radi o cementari, a ne o spalionici" iako su upravo u toj spalionici između ostalog uništene tone i tone droge koje je policija plijenila u akcijama. Stoga se u tom slučaju može govoriti samo o birokratskoj nezainteresiranosti da se donese privremeno rješenje i za spaljivanje infektivnog otpada tim više što su u prosincu iz NEXE grupe za RTL.hr između ostalog pojasnili:

"...Trenutno ne postoje zakonske mogućnosti za zbrinjavanje i obradu infektivnog otpada, ali je isto tehnički i tehnološki moguće. Sav medicinski otpad mora odgovarati definiranim kriterijima sigurnog transporta i manipulacije, te svim zakonskim zahtjevima, između ostalog da se takav otpad nalazi u jednokratnim i hermetički zatvorenim spremnicima za medicinski otpad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo da su u prvom odgovoru, kada smo tek počeli izvještavati o problemu, odgovornost pokušali prebaciti na ministra zdravstva Vilija Beroša pozivajući se na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Prenosimo dio odgovora koji su tada poslali i to gotovo tri tjedna nakon našeg upita:

"... Prijedlozi i mjere vezani za interventno rješavanje problema koje je MINGOR poslao Ministarstvu zdravstva bazirani su na primjeni odredaba Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jer govorimo o interventnim mjerama kojim bi se navedeni otpad zbrinuo na odgovarajući način."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto to vrijeme je pak Ministarstvo zdravstva za rješavanje odvoza i spaljivanja covid otpada upućivalo na adresu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U međuvremenu je čak u KB Dubrava poslana inspekcija umjesto da se posvetilo rješavanju gorućeg problema jer je riječ o stotinama vreća s uglavnom medicinskim otpadom - ampulama, injekcijama, ulošcima, zaštitnim odijelima i ostacima hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne odvozimo otpad jer nemamo kamo'

Naime, Zoran Matić, direktor tvrtke Kemis Termoclean koja je potpisala ugovor s KB Dubrava o odvozu infektivnog otpada, u prosincu je za RTL.hr kazao da je situacija krajnje alarmantna. Ukoliko se ubrzo ne donese rješenje, prema njegovim riječima, čeka nas katastrofa.

"U ovom trenutku ne odvozimo infektivni otpad iz KB Dubrava jer nemamo kamo. Svi obrađivači tog otpada u Hrvatskoj su iako rade u tri smjene sedam dana u tjednu pretrpani otpadom'', kazao je tada Matić za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rješenje za ovu situaciju je jednostavno i napisano je u prvom dopisu, a to je: potrebno je da nadležno Ministarstvo napiše Rješenje u kojem se dozvoljava cementari NEXE d.o.o. da privremeno spali sve viškove otpada koji su se pojavili, te da to rade do okončanja pandemije uzrokovane virusom COVID 19'', istaknuo je tada Matić.

To je rješenje na upit novinara na jednoj konferenciji za novinare komentirao ministar Beroš kazujući kako ta odluka nije jednostavna "jer nije u skladu s trenutnim zakonima i pravilnicima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, dok su ministarstva prebacivala odgovornost i "vrući krumpir" s jednih na druge, treća strana je iznašla rješenje. Iako skuplje nego da se donijelo privremeno rješenje i otpad spalio u cementari u Našicama.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo