Komentar Zorana Šprajca /

'RTL pomaže konzultantima': nećemo uzeti ni sto eura, a izračunat ćemo da će vjerovnici morati otpisati 70 posto duga

Samo nebo zna koliko je konzultantsko gatanje o vrijednosti Agrokorovih kompanija naplaćeno. Ovakvu procjenu je mogla izbaciti i Vera Čudina, žena garant ne bi uzela više od 100 eura, a mi nećemo ni toliko

14.3.2018.
22:32
VOYO logo

Uoči nagodbe vjerovnika Izvanredna uprava Agrokora je objavila službenu procjenu vrijednosti kompanije iz koje će se namirivati vjerovnici. Procjena je neviđeno precizna, konzultanti su ustvrdili kako Agrokor možda vrijedi 1,8 milijardi eura, a možda vrijedi i 3,8 milijardi eura. Dakle razlika im je okruglo dvije milijarde eura između najviše i najniže procjene.

Najviše je pritom procijenjena vrijednost Mercatora, jednako tako precizno, između 763 milijuna i 1,47 milijardi eura. Slijedi Jamnica, s procijenjenom vrijednosti između 393 i 577 milijuna eura, potom Ledo, između 224 i 348 milijuna eura, Belje, između 150 i 368 milijuna eura te Konzum, između 140 i 336 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle procjena Agrokora od svoje najniže do najviše vrijednosti varira za više od 100 posto, samo nebo zna koliko je to konzultantsko gatanje naplaćeno.

Ovakvu procjenu je mogla izbaciti i Vera Čudina, žena garant ne bi uzela više od 100 eura. Ali mi nećemo uzeti ni sto eura da, evo, izračunamo koliko je dug Agrokora veći od njegove vrijednosti i koliki će morati biti otpis potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle samo tražbine koje su priznate, vrijedne su 41 milijardu kuna ili 5 milijardi i 460 milijuna eura. Ako uzmemo najnižu i najrealniju procijenjenu vrijednost Agrokora dakle 1,8 milijardi eura koje su izbacile babe gatare iz Texo-Alixa, ispada da njegovi vjerovnici potražuju čak tri puta više nego što Agrokor vrijedi, što znači da će svi skupa morati otpisati najmanje 70 posto duga ako žele da kompanija uopće preživi nagodbu.

Ovo je naravno zdravoseljačka računica za nula kuna, da tu računicu naprave konzultanti Alix, Morgan, Texo, Kinsey and Madafaka Incorporated, izgledala bi isto tako, samo bi se zvala value/debt analiza i stajala bi između 15 i 50 milijuna kuna.

Mi se, eto, tog prihoda odričemo u korist naše zaklade "RTL pomaže konzultantima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo