već četiri dana u mađarboju /

RTL-ove kamere u zatočenom hrvatskom vlaku u Mađarskoj: kada će se vratiti u Hrvatsku?

RTL-ov reporter Josip Antolić je s kamerom prvi ušao u zatočeni hrvatski vlak koji je prevozio izbjeglice, i koji se još uvijek nalazi u Mađarskoj

21.9.2015.
19:06
VOYO logo

Vlak HŽ-a s deset vagona zapeo je u Mađarboju još u petak, kada je s 36 policajaca, tri radnika HŽ-a i oko 1000 izbjeglica, prema mađarskoj verziji priče, stigao nenajavljeno.

Policajci su zapisani i pušteni, strojovođe ispitivani cijelu noć. Za hrvatskog premijera to je maltretiranje, a za mađarsku vladu kršenje međunarodnog prava i granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari su svaki vagon detaljno pregledali, podvozje se pregledavalo zrcalima. Inače, u MUP-u tvrde da im ovaj vlak jako nedostaje. Za pretpostaviti je da će, kad se vrati, opet prevoziti izbjeglice

Na pitanje kako napreduju pregovori za oslobađanje hrvatskog vlaka iz mađarskog zatočeništva, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako oni još uvijek traju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgleda da vlak mora biti pod velikom sumnjom. Odnosno, da tko zna što se traži unutra, možda eksploziv ili slično. Mi možemo poslati naše timove pa da vide da u tom vlaku nema apsolutno ničega", rekao je Ostojić.

Iako je prema neslužbenim informacijama vlak već trebao krenuti, hrvatski strojovođa i njegov pomoćnik sate su gubili uzalud.

Kada su hrvatski strojovođe jutros upalili lokomotivu ne bi li vidjeli da li uopće radi, Mađari su brže bolje pod osovinu stavili blokadu koja lokomotivu onemogućava da krene dalje.

Adut u hrvatskom rukavu je dio kolone krcatih teretnih vlakova, koji su na putu prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlakovi bi to bruto trebali prevesti za Beli Manastir, ali dok se ne pusti ovaj vlak, neće ići ni teretni", kaže strojovođa Ivica Seidl.

I dok traje ova hrvatsko mađarska igra, kroz granični prijelaz u Baranjskom Petrovom Selu i dalje prolaze autobusi. Prva im je stanica Beremend, maleno mjesto uz granicu čiji su stanovnici zbog cijele situacije zabrinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik općine Beremend ne misli da je rješenje krize žica, ali ne misli ni da Hrvatska posao radi kako treba.

"Hrvatska je trebala malo strože postupiti u vezi s izbjeglicama. Da je postupila kao i Mađarska, ne bi nastali svi ovi problemi", kaže načelnik Općine Beremend, Ferenc Theis.

Odnosi Hrvatske i Mađarske su sve zategnutiji, a izbjeglička kriza i dalje traje.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo