korona situacija / RTL-ova ekipa u karlovačkoj bolnici: 'Postoji bitna razlika između drugog vala i ovoga'

Iako je rok bio danas do podne, neke županije još uvijek nisu poslale podatke o cijepljenju prosvjetnih djelatnika. U sustavu odgoja i obrazovanja više od 86 posto je žena.

19.4.2021.
21:00
VOYO logo

U Kliničkoj bolnici Dubrava danas je primljeno 20 posto više pacijenata nego prošlog ponedjeljka. Ministar zdravstva  nakon Rijeke planira posjetiti i karlovačku bolnicu u kojoj je danas bila RTL-ova ekipa. Što je s ostalim bolnicama, ali i dinamikom cijepljenja prioritetnih skupina, pa i prosvjetnih radnika koji traže mogućnost odabira cjepiva - sve to provjerila je Leona Šiljeg. 

U karlovačkoj bolnici je 80 bolesnika, a 12 ih je u jedinici intenzivne medicine. Situaciju uspoređuju s prošlom godinom.

"U ožujku ove godine smo mi dosegnuli 11. mjesec prošle godine, sada još nije kraj ovog mjeseca pa se približavamo piku 12. mjeseca po brojkama", rekla je Mirjana Lončarić-Katušin, voditeljica Odjela za anesteziologiju Opće bolnice Karlovac.

Ukupno u hrvatskim bolnicama je više od 2100 pacijenata.

"Postoji bitna razlika između onog drugog vala i ovog trenutka sada kada bolesnici koji su za hospitalizaciju pokazuju brzu progresiju, a time i sve veći broj bolesnika treba hospitalizaciju i puni kapcitete intenzivne medicine", naglašava Lončarić-Katušin.

Prvi je i dan s novim režimom. Operiraju se hitni i onkološki pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Brojke opet rastu /

Polić: 'Bojim se da nam predstoji i treći val epidemije. Vrhunac će biti u travnju. Trebat će do dva mjeseca da ga zaustavimo'

Image
Brojke opet rastu /

Polić: 'Bojim se da nam predstoji i treći val epidemije. Vrhunac će biti u travnju. Trebat će do dva mjeseca da ga zaustavimo'



"Prostornih kapaciteta ima dovoljno, tehničke i infrastrukturne podloge ima dovoljno, ali dijelimo istu sudbinu s cijelom Hrvatskom, pa nam ljudski resursi nisu ograničeni", rekao je Nikša  Antica, ravnatelj Opće bolnice Karlovac. 

Da nisu ograničeni znaju dobro i u Kliničkoj bolnici Dubrava. U pomoć ponovno dolaze iz drugih bolnica.

"Mi tu držimo jednu jedinicu sa 12 kreveta. Zajedno radim s našim anesteziolozima, Bolest je teška, s tim se nismo susreli do sada. Ja kao kardiolog radim i na jedinici intenzivnog liječenja, ali ovo u teškom obliku je nešto posebno", kaže Marin Pavlov, kardiolog iz KBC-a Sestre milosrnica.

Kada je bilo najteže imali su 520 pacijenata, danas ih je u bolnici 410.

"Imamo 6 intenzivnih jedinica, imamo povećan broj pacijenata kojim treba visok protok kisika. Njih je negdje oko 43-oje- Što se tiče prijema preko naše hitne službe, bilježimo porast negdje od 20% u odnosu na prošli tjedan", kaže Diana Rudan, zamjenica ravnatelja KB Dubrava. 

I dalje je najbolji odgovor na epidemiju - cijepljenje. Iako je rok bio danas do podne, neke županije još uvijek nisu poslale podatke o cijepljenju prosvjetnih djelatnika. U sustavu odgoja i obrazovanja više od 86 posto je žena.



"Sutra će biti konačni podaci, sada se to kreće između 30 i 40%. blic Pojavio se određeni strah osobito kod ženske populacijama li bih htjela apelirati na medicinsku struku da se pruče svi rizici i da se daju informacije svim zaposlenicima da naprave najbolji izbor", kaže Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja. 

Očekuju cijepljenje idući tjedan. Sutra se na zagrebačkom velesajmu prvi put cijepi Pfizerom. Organizirat će se u dvije smjene, a otvoreno je 4500 termina za građane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo