Nove mjere pred Božić? / RTL-ov izvještaj s Plenkovićeve presice: O uvođenju 'semafora' za mjere se ne razmišlja. Nacrt programa oporavka u petak

Sve se glasnije špekulira o tome da će propusnice ponovno postati dio naše svakodnevice

16.12.2020.
19:15
VOYO logo

Nakon 17 dana izolacije predsjednik Vlade Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije i na njoj najviše pažnje posvetio borbi protiv korone. Sve je pratila RTL-ova reporterka Damira Gregoret.

Već danima se špekulira hoće li se pred božićne blagdane uvesti propusnice za putovanja unutar Hrvatske. To se službeno i dalje ne zna jer su i premijer Andrej Plenković i prvi čovjek Nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović poručili da će nove mjere objaviti u petak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak propusnice su na stolu i izgledno je njihovo uvođenje i to od idućeg tjedna. 

Za razliku od dijela zapadnoeuropskih zemalja, Hrvatska i dalje nema namjeru napraviti svojevrstan okvir da građani znaju na kakve mjere mogu računati s obzirom na broj zaraženih i umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim kazati kako nam je žao svih obitelji koje su izgubile najmilije zbog Covida-19. I da, brojevi su i dalje vrlo visoki brojevi preminulih i to znači da moramo i dalje provoditi mjere i ciljano ih postrožavati", poručio je Plenković. 

Dodao je da je u ovom periodu, kada slijede blagdani, najvažnije što više umiriti kretanje populacije i smanjiti kontakte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je temeljni cilj. U protekla dva i pol tjedna vidimo da su mjere koje smo donijeli tada ipak nakon provedbe počele pokazivati rezultate", rekao je Plenković. 

Pojasnio je i što će se dogoditi ako dođe do obustave djelatnosti za pojedine aktivnosti i početkom nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra ćemo na vladi imati i jednu točku koja se odnosi na aktivne mjere zapošljavanja, i za siječanj i za veljaču ćemo nastaviti s mjerom od 4000 kuna naknade po radniku", ustvrdio je Plenković. 

"Što se tiče nacionalnog programa oporavka, u petak ćemo uputiti prvi zreli nacrt. Riječ je o zaista voluminoznom dokumentu od 600 strana koji će nam omogućiti korištenje sredstava prije svega iz tog novog instrumenta EU iduće generacije. Tu smo dobili šest milijardi eura bespovratnih sredstava", pojasnio je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O uvođenju svojevrsnog semafora za mjere, kakve ima dobar dio zapadnoeuropskih zemalja, za sada se ne razmišlja.

"Ono što mi radimo, povlačimo poteze koji trebaju smiriti zarazu. Semafor možemo stavljati, ali želimo realno gledati svakodnevno situaciju, pratimo svaki dan", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratko je komentirao i prebacivanje odgovornosti za epidemiološku situaciju u zemlji.

"Neću ulaziti u tezu o osobnoj odgovornosti, mi cijeli ovo radimo kolektivno. Kad bi htio netko pjevati kako oporba hoće neka pjeva ja to neću".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate vi predstavnike oporbe koji idu na raznorazne bizarne skupove u Hrvatskoj, prosvjeduju kao da korone nema, a onda napadaju Vladu. Stavite sve u perspektivu. Svatko ima svoj dio odgovornosti", ustvrdio je Plenković.

Pojasnio je i da bi procijepili populaciju bit će potrebno ćemo minimalno šest mjeseci , dolazit će u fazama, a proces će trajati. Zato je, poručio je premijer, ovo utakmica za izdržati još pola godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče pobjede nad Covidom-19 u prvom poluvremenu, ponavljam, to je istina ja uz to stojim. Mjerama koje smo poduzeli su bile pravovremene te smo u svibnju i lipnju došli na to da u 20 dana, mislim da nije bilo više od 10 ili 12", kazao je Plenković. 

Prokomentirao je i činjenicu da se i sam zarazio koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam, koliko god sam se pazio, ipak sam dobio koronu od supruge. Srećom nisam nikog zarazio.. Razumijem da su posljedice za neke ljudi ogromne. Odgovornost nema alternativu", zaključio je Plenković.

Sutra će se održati i sjednica Znanstvenog savjeta na kojoj će, nakon jane svađe s Vladom, prisustvovati svi članovi Savjeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike