ŠEPURINE PROPADAJU / RTL OTKRIVA: Milijun četvornih metara jedne od najatraktivnijih lokacija na jadranskoj obali zatrpava građevinski otpad

Prostor je u međuvremenu postao ilegalni deponij za građevinski i glomazni otpad

3.5.2021.
19:40
VOYO logo

Nakon što je 2008. godine od centra za obuku hrvatskih specijalaca u Šepurinama kraj Zadra odustala vojska - objekt propada. Čak milijun četvornih metara jedne od najatraktivnijih lokacija na jadranskoj obali zatrpava građevinski otpad, a zbog imovinsko-pravnih odnosa, nitko je ne želi.

Nekadašnja vojna baza

Nekadašnja elitna vojna baza, mjesto gdje su se obučavali hrvatski komandosi, 13 je godina devastirana i smećem zatrpana divljina iako je riječ o velikoj i atraktivnoj zelenoj površini uz more.

''U našem prostornom planu mi te Šepurine u jednom dijelu imamo kao sport i rekreaciju, a u drugom dijelu imamo kao turističku zonu'', izjavio je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Zainteresiranih investitora već je bilo, ali neriješeni imovinsko-pravni odnosi blokirali su ulaganja. Od 110 hektara koji su nekada bili unutar žice vojne baze, građani tužbama traže povrat ukupno 30 hektara u Jugoslaviji im oduzetog zemljišta. Nije pomoglo ni što su nakon MORH-a Šepurinama upravljale različite državne agencije i ministarstva

''U ova 3-4 moja mandata te Šepurine su prošle upravljanje DUUDI-ja. AUDI-ja, Ministarstva državne imovine i evo sad na koncu Ministarstvo graditeljstva upravlja s tim, ali ja mislim da pravo rješenje će biti tek kad se te Šepurine dođu u vlasništvo jedinica lokalne samouprave'', rekao je Ćurko.

Grad Nin zagovara novu katastarsku izmjeru dijela koji je neosporno državni, a iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine su nam potvrdili kako se „analiziraju eventualne mogućnosti za djelomičnu realizaciju projekta''.

Vojni hangari su u potpunosti devastirani. Željezo sa njega, ali i sve ostalo je odneseno i opljačkano. Očito je kako su pilani i veliki željezni stupovi. Prostor je u međuvremenu postao ilegalni deponij za građevinski i glomazni otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nije prvi put /

VIDEO Sumnjiva tekućina curi u Splitu. Na teren izašli policija, vatrogasci, inspektor, CIAN

Image
nije prvi put /

VIDEO Sumnjiva tekućina curi u Splitu. Na teren izašli policija, vatrogasci, inspektor, CIAN



Grad Nin inicirao je zatrpavanje nekadašnje zrakoplovne piste zbog ilegalnih utrka koje su se tamo održavale, a nakon toga se ilegalno zatrpavanje udomaćilo. Više kamiona i kombija snimili smo i danas.

''Problem je počeo negdje iza poplava 2018. kada su se velike količine otpada slile zbog kiše na području Dugog otoka, grada Nina i Zadra. Naravno, najjeftiniji način odlaganja je očito bio odlaganje na Šepurinama…Još uvijek čekamo odgovor od okolišne inspekcije i Ministarstva državne imovine'', izjavila je Danira Travica, voditeljica Zelenog telefona udruge Eko Zadar.

Prostor od milijun kvadrata šume premrežene putovima još uvijek privlači ljubitelje adrenalina, ali i turiste koji se ne mogu načuditi gdje se nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo