milijunske štete / RTL iz Vlade doznaje: nakon proglašenja elementarne nepogode idu isplate

Mraz je odnio dugogodišnji trud hrvatskih poljoprivrednika

23.4.2017.
19:13
VOYO logo

Jedna od obitelji u Novom Vinodolskom koja je sve uložila u 30 hektara vinograda sada je na rubu propasti. Nije samo za njih neizvjesna budućnost već i za 20 obitelji koje od njih žive. 

Miroslav Palinkaš s tugom gleda uništene vinograde. Zbog temperature koja je prošle noći pala na minus 2 i pol - mraz je poharao sve nasade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli bismo reći 100 % šteta i sad ono što se mi nadamo kao vinogradari, iz nekih iskustava nas i drugih kolega, da će vinograd nešto ispod pupa i izići i da će se koliko toliko obnovit, ali po nekoj mojoj procjeni to je nekih 20 do 30 % da se može tako nešto dogodit", kaže nam Miroslav Palinkaš.

Čak i da se oporavi 30 posto vinograda, poslovnu godinu neće preživjeti. Šteta je najmanje milijun i dvjesto tisuća kuna. Obitelj koja je prije više od 20 godina nakon vukovarske tragedije ostala bez svega, u Vinodolskoj je dolini od ničega napravila čudo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morat ćemo proglasiti bankrot, nećemo moći izdržati sami", ističe naš sugovornik.

Vinograde ne može vratiti u život bez pomoći Županije a  ministarstvu će pisati sutra. Svaka pomoć je dobrodošla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osam tisuća loznih pupova, certificiranih, sadnog materijala gdje je vlasnik tih pupova Centar, pa možda za ublažavanje za početak, podizanje novog nasada sa tim pupovima", kaže Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.

Vinogradi koji su davali 120 tisuća litara vina godišnje, izgledaju kao da je kroz njih protutnjao požar. Sve što je propupalo je sasušeno. Najviše je stradala žlahtina. Bačve u podrumima najesen će ostati poluprazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Užas, jednostavno užas, ako nam niko ne pomogne, teško, teško da ćemo preživjet", kaže Dinko Palinkaš.

Lani im je kasni mraz napravio 30 posto štete. Jučerašnji ih je potpuno dotukao. Posljedice će osjetiti i dogodine na proizvodnji vina. Prinos će biti do 40 posto manji jer se loza neće stići obnoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A što možemo, sleći ramenima, radit ko i prije, tu lozu morate održavat, morate se borit za nju, kao da vam nosi puni rod", dodaje.

Iako u 40 godina svoga rada ovako nešto nisu vidjeli  kažu da su im vinogradi ljubav i da će ih vratiti u život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijed jakog mraza veliku štetu pretrpjeli su i zagorski poljoprivrednici. Ima li sluha za njihove probmleme u Ministarstvu poljoprivrede? U Donjoj Stubici je bila naša reporterka Kristina Čirjak. Pogledajte u videu što je javila.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo