SNIMALI DRONOM / RTL.hr dobio video s Jakuševaca na temelju kojeg eko udruge optužuju: 'Čistoća ilegalno istresa biootpad'

Josip Pavlović kaže kako su dronom snimili kamion kako istresa biootpad, iz Zagrebačkog holdinga sve tvrdnje odbacuju i naziva ih neutemeljenima i zlonamjernima

4.7.2022.
18:00
VOYO logo

Udruga Ekologija grada i Udruga za zaštitu okoliša Jakuševac ustupile su RTL.hr-u snimku temeljem koje su podnijeli prijavu Državnom inspektoratu zbog sumnje da se zagrebački biootpad nelegalno odlaže na Jakuševcu.

"Snimka dronom nastala je u utorak, 28. lipnja, od 18 do 18:30 sati. Dobili smo informaciju da se na Jakuševac odlaže biootpad, a kolega Ratko Bedeković iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac i sam je primijetio iz svog dvorišta da se nešto događa na brdu. On živi prvi red do deponija, od smrada ne može živjeti, primijetio je te kamione", govori nam Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Pavlović i Ratko Bedeković danas su sazvali konferenciju za novinare ispred sjedišta Državnog inspektorata i iznijeli ozbiljne optužbe da se nesnosni smrad širi s Jakuševca zato što se na njemu, mimo dozvole o gospodarenju otpada, istresa biootpad sakupljen u Zagrebu.

Image
ide i blokada jakuševca? /

Eko udruge optužuju: 'Čistoća dovozi biootpad na Jakuševac. Rade to van radnog vremena, noću od 4.45 sati...'

Image
ide i blokada jakuševca? /

Eko udruge optužuju: 'Čistoća dovozi biootpad na Jakuševac. Rade to van radnog vremena, noću od 4.45 sati...'

"Današnja prijava su dokazane činjenice da gradska 'Čistoća', suprotno Zakonu o gospodarenju otpada u RH, čini cijeli niz prekršaja i manipulira te otpad iz smeđih spremnika skuplja i dovozi na Jakuševac. Manipuliranjem dokumentacije mijenja se i ključni popratni broj i on se (biootpad) pretvara u miješani otpad te odlaže na Jakuševac, umjesto da se odlaže na kompostane", iznio je na konferenciji Pavlović, a za RTL.hr daje dodatne detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informacije da se to radi dobili smo iz same 'Čistoće'. Kompostana na Jakuševcu ima određene kapacitete i tamo odlažu koliko mogu, a onda sve ostalo za što nema mjesta, voze gore direktno na brdo. Pratili smo taj kamion s biootpadom dronom iz zraka od samog ulaza sve do trenutka kad je sve istresao na brdo. Da se radi o biootpadu jasno je i po boji. Nažalost, nestalo nam je baterija za snimanje pa nismo uhvatili trenutak kad se biootpad zatrpava. Da je to biootpad govori i broj galebova koji su se odmah počeli skupljati", tvrdi Pavlović.

Kaže da su u nedjelju imali sastanak u prostorijama u naselju Jakuševca i da se od smrada nije moglo disati. "To je specifičan smrad koji nastaje od biootpada. Ja sam iz centra grada i doslovno nisam mogao disati koliko smrdi, pobjegao sam glavom bez obzira. Dovoljno je bilo kome proći nasipom, tamo gdje je Toplana, i svima će biti jasno da je to smrad od biootpada, sve je jasno", kaže nam Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

On optužuje i da se popratna dokumentacija mijenja pa se biootpad "prepravlja" u komunalni otpad i odvozi sve na "zagrebačko" brdo otpada, što se ne smije. Pregledavajući samu snimku koju su nam ustupili, zaista se vidi zeleni kamion čistoće koji ulazi u ograđeni prostor. Na njemu se vidi i nešto što izgleda kao naslagana smeđa hrpa, nalik biootpadu i kompostu, poslagana u linije i tako u nekoliko redova. No kamion produljuje dalje na samo brdo i dolazi do zemljanog prostora na kojem istresa svoj sadržaj. Opet, na snimci to izgleda kao mogući biootpad, smeđe-zelena je to nakupina. No u trenutku kad se otpad istrese, snimka prestaje.

Pitamo, zašto su prestali snimati u ključnom trenutku. Pavlović odgovara: "Nestalo nam je baterije. Snimali smo 20-ak minuta i tada nam se istrošila baterija, nismo više mogli snimati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, ne boje li se možda optužbi za neovlašteno snimanje, Pavlović opet kaže: "Ne bojim se, spremni smo odgovarati, ali neka i ona druga strana bude spremna odgovarati za to što se radi."

Samu prijavu Državnog inspektorata danas su podnijeli Udruga Ekologija grada, potom Udruga za zaštitu okoliša Jakuševac, Udruga Eko tišina Jakuševac i Udruga Žena Jakuševac. Prijavu su podnijeli protiv Zagrebačkog Holdinga, te Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Prijavama građana Grada Zagreba, moguće je utvrditi kako su I. prijavljena pravna osoba po nalogu II. prijavljene pravne osobe dana 28.06.2022. godine u razdoblju od 18:10 i 18:40 ostavljali ogromne količine biootpada na mjestu koji nije predviđen za ostavljanje biootpada i postupale protivno zakonskim i pozitivnim odredbama kojim se uređuje gospodarenje biootpada.

Naime, biootpad sakupljen na području Grada Zagreba putem smeđih spremnika iz svakog kućanstva, a posredstvom kamiona gradske tvrtke Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća, izvan radnog vremena i u kasnim satima, je ilegalno premješteno na odlagalište bez odvožnje i evidencije na kompostani. Dakle, sav biootpad koji je sakupljen na području Grada Zagreba bi trebao unutar radnog vremena, vaganjem na službenim mjestima te ispunjavanjem službene dokumentacije (prateći listovi i sl.) biti otpremljen na kompostanu. Međutim, prijavljene osobe ne provode zakonom propisani postupak već ilegalno, bez provođenja zakonom propisane procedure, odvoze biootpad ilegalno na odlagalište bez potrebne evidencije, a sve u konačnici evidentiraju kao miješani komunalni otpad. O svemu navedenom, postoji slikovna i video dokumentacija koja je učinjena u inkriminirano vrijeme koje se prijavljenim osobama stavlja na teret. Dokaz: slike i ostala dokumentacija dostavljena od strane građana", stoji u njihovoj prijavi Državnom inspektoratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O semu smo pitali i zagrebačku "Čistoću" te Grad Zagreb, zamolili smo ih za komentar i stoje li navedene optužbe.

Na sve su reagirali i iz Zagrebačkog holdinga čiji odgovor donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" svrhu istinitog i cjelovitog informiranja javnosti Zagrebački holding odbacuje optužbe iznesene na današnjoj press konferenciji Udruge Ekologija grada kao neutemeljene, tendenciozne i zlonamjerne.

Napominjemo kako se o izdvojenom biootpadu i odloženom miješanom komunalnom otpadu na odlagalištu Jakuševec vodi dokumentacija sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom i sve količine se uredno prijavljuju u očevidnike, a što potvrđuju i mišljenja redovitih inspekcija. U mjesecu svibnju 2022. godine obavljen je koordinirani inspekcijski nadzor te nisu utvrđene nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Zakon o gospodarenju otpadom propisuje da se otpad pravilno odlaže u spremnike na području čitave države. Sukladno tome, ukoliko  na terenu naiđemo na nepravilnosti, tj. nepripadajući otpad u spremnicima za biootpad, naše korisnike informiramo i upozoravamo o istome. Naime, ukoliko se biootpad miješa s drugim vrstama otpada, neupotrebljiv je za daljnju oporabu u kompostani. Takav onečišćeni biootpad, potrebno je dodatnim resursima ponovo razvrstati, kako bi se samo nerazvrstani otpad tretirao kao miješani komunalni otpad.

Prilikom sakupljanja biootpada, kada komunalni radnici uoče da je u pojedinim smeđim spremnicima veći postotak miješanog komunalnog otpada od udjela biootpada, na licu mjesta je nemoguće od strane radnika izdvojiti miješani komunalni otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odlagalištu otpada Jakuševec, na platou za prihvat otpada, na posebnom odvojenom dijelu istovaruje se onečišćeni biootpad koji je prikupljen iz kućanstva. Onečišćeni biootpad koji dolazi od nekih kućanstva pomiješan sa drugim vrstama otpada ne može ići u kompostiranje. U skladu s navedenim, iz prikupljenog takvog biootpada iz kućanstva (onečišćeni), isti dan odvaja se čista komponenta koja se može oporabiti te se odvozi na kompostanu, a ostatni otpad ugrađuje se u tijelo odlagališta. Na taj način spriječavamo onečišćenje iskoristivog otpada koji se može oporabiti te istovremeno ne zagađujemo okoliš sa onečišćenim otpadom i smanjujemo troškove transporta otpada koji je neiskoristiv.

 Prihvat i ugradnja otpada obavlja se po jasno propisanim procedurama i prolazi niz kontrolnih i nadzornih procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo kako je u prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 5.394 t čistog biootpada s kućnog praga, te 5.600 t neočišćenog biootpada iz kojeg je dodatnim sortiranjem izdvojeno još 866 t biootpada pogodnog za kompostiranje.

Podsjećamo naše sugrađane na zajedničke ciljeve odvajanja biootpada: razvijanje zdravih ekoloških navika, proizvodimo koristan kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo