Testiranja kreću / RTL Dosje analizira: Je li sve spremno za uvođenje Covid-putovnica 1. srpnja?

Mogu je dobiti oni koji su cijepljeni, koronu preboljeli ili testirani

23.5.2021.
21:00
VOYO logo

Europa otvara granice. Nakon 4 kruga pregovora, članice su usuglasile digitalni zeleni certifikat - takozvane Covid putovnice. Moći će ga dobiti svi koji su cijepljeni, koji su koronu preboljeli ili su testirani. Svi podaci trebali bi biti povezani i na kraju u obliku QR koda; na papiru ili mobitelu. Očekivani datum je 1. srpnja. Otkrivamo je li sve spremno.

Da se Europa polako otvara, već danas na svojoj koži osjetila je ova studentica. U ruci obična putovnica, a u Njemačku na praksu će prije nego zaživi covid putovnica.

Iva Peh,  studentica na stručnoj praksi u Frankfurtu: "Ukidanje samoizolacije Hrvatima pri dolasku u Njemačku mi je uštedjelo oko 400 eura jer bih morala plaćati smještaj za samoizolaciju i također mogu odmah početi sa stručnom praksom kojoj se jako veselim".

U Edinburgh u kojem studira nije se mogla vratiti nakon Božića. Predavanja ljetnog semestra slušala je online.

Image
Član Vladina Znanstvenog savjeta /

Branko Kolarić u RTL-u Danas: 'Nadam se da će Hrvati na ljeto moći skinuti maske'

Image
Član Vladina Znanstvenog savjeta /

Branko Kolarić u RTL-u Danas: 'Nadam se da će Hrvati na ljeto moći skinuti maske'



"Online nastava nije kao uživo, nismo imali mogućnost laboratorija., tako da idem sad na stručnu prakus.. To da se Europa sada otvara i da će se uvesti covid putovnice su jako dobre vijesti za turiste i nas studente da se možemo vratiti na fakultet", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu je dobiti oni koji su  cijepljeni, koronu preboljeli ili testirani


Trebala se zvati digitalna zelena potvrda, pa je nakon žestokih pregovora (više o svemu drugom, nego imenu) i ime promijenila. Službeno je digitalna potvrda EU o COVID-u. Mogu je dobiti oni koji su  cijepljeni, koronu preboljeli ili testirani.

Juan Fernando Lopez Aguilar, izvjestitelj Europskog parlamenta 20. 5. 2021. rekao je: "Dopustite mi da razjasnim, bila je to žešća rasprava, čak svađa između Parlamenta i Vijeća Europske unije. Vijeće je do posljednje minute odbijalo smanjiti troškove testiranja".

Problem broj jedan - cijena testova.

Ivan Đikić,znanstvenik: "Želio bih vjerovati da ćemo preko tih propusnica omogućiti ljudima slobodu kretanja i sigurnost. Ne bih želio stvarati razliku među ljudima, stoga one osobe koje nisu cijepljene moraju imati mogućnost i mora im se omogućiti besplatno testiranje".

Komisija će osigurati i 100 milijuna eura baš za takve testove.

Dider Reynders,povjerenik Europske komisije za pravosuđe 21. 5. 2021. rekao je: "Svaka od tih potvrda bit će besplatna i građani Europske unije moći će je dobiti u digitalnom obliku, na mobitelu ili na papiru".

Testiranja kreću


Testiranja kreću. Uz budno oko ministrica zdravstva i turizma, španjolski premijer prislonio je QR kod i dobio zeleno svjetlo.

Pedro Sanchez, španjolski premijer: "Ne govorimo o putovnici. Ne govorimo o putnom dokumentu. Nisu uvjet za putovanje. To je mehanizam koji će olakšati putovanje, kako dolazak tako i tranzit putnika. Počet će se koristiti kao što je rekla ministrica zdravstva od 1. srpnja".

Španjolci su dali i zeleno svjetlo u svoju zemlju svim cijepljenim i njihovim obiteljima pa i Britancima koji primjerice u Njemačkoj moraju u dvotjednu karanetnu. Nakon šest mjeseci zatvaranja, Austrija je za mnoge zemlje ukinula 10-dnevnu karantenu, koja je dosad bila obvezna. I Grčka je službeno počela primati turiste koji su cijepljeni ili imaju negativan test.

U Francuskoj na tek otvorenoj terasi kafića kavu je odmah popio predsjednik Emanuel Macron.

Emanuel Macron, francuski predsjednik 19. 5.2021. rekao je: "Živite sadašnji trenutak. Jučer su terase kafića i restorana bile zatvorene, danas su otvorene. Ako se svi dobro organiziramo, ako se nastavimo cijepiti i ako građani budu kolektivno disciplinirani, nema razloga da sve ne krene na bolje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenut će na bolje....  

Krenut će na bolje, ali prije nepuna tri mjeseca sve se činilo tako daleko...

Krunoslav Capak,  ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 9. 3. 2021. rekao je: "Ne možemo govoriti niti o tome da postoji covid putovnica niti da je definiran njezin izgled. Sasvim je izgledno da će kroz neko vrijeme postojati odluka o tome da se granica prelazi na temelju potvrde o cijepljenju".

Četiri runde pregovora i od prvog srpnja imat ćemo digitalnu potvrdu EU o COVID-u. Da slučajno ne bude krivotvorenja - zna se tko ga može izdati.

Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH 21.5.2021. rekao je: " QR kod kod nas izdaje agencija za komercijalnu djelatnost ili AKD, na temelju registara koji su u zdravstvenom sustavu – dakle vlasnik je Ministarstvo zdravstva".

Da bi sve funkcioniralo - podaci se moraju unositi.


Ljubica Lazić Vuletić,  liječnica obiteljske medicine 19.5.2021. rekla je: "Zasad nemamo nikakve informacije vezano o potrebi da mi izdajemo bilo što. Mi cijepimo pacijenta, kad dobije obadvije doze – onda se te obadvije doze unesu".

Obje doze do sad je dobilo malo više od 400 000 građana. Da su covid putovnice na snazi od sutra - oni bi je imali. No još teku pripreme.

Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a: "Sve države članice rade pripremu od prikupljanja svih podataka do izradi programskih rješenja digitalnih platforme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka država članica i dalje će imati pravo donositi mjere koje će vrijediti unutar njezinih granica  

Andrej Plenković, predsjednik Vlade 22.5.2020. rekao je: " Mi moramo donositi odluke koje će prvo održati ovaj dobar trend i ni na koji način ugrozti uspješnu turističku sezonu".

Ljudi se jedva čekaju vratiti u vrijeme kakvo je bilo, na nama je da stvorimo preduvjete i mi smo tu umjereni optimisti. Prvi srpnja je za manje od 40 dana. Od QR kodova očekuje se puno jer donose veliko otvaranje Europe od izbijanja pandemije i to u turističkoj sezoni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo