Ljudi, munje i gromovi / RTL Direkt istražuje: koji su najčešći uzroci šumskih požara, koliko ih je podmetnuto i kako

Namjerno ili nenamjerno, čovjek je kriv za 90 posto požara. Konkretno, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno su čak 342 prekršaja prema Zakonu o zaštiti od požara

24.7.2017.
22:33
VOYO logo

Da nam sustav nije baš najbolji govori i naše iskustvo da je od nadležnih institucija jako teško dobiti podatke o uzrocima požara. U vatrogasnoj zajednici o tome ne znaju skoro ništa, a u Ministarstvu unutarnjih poslova su jako škrti na podacima. Ipak uspjeli smo doznati Šiljeg da je čak u 90 posto svih požara uzrok čovjek, ovakav ili onakav, dobronamjeran a nemaran ili marno zlonamjeran. Koliko je tu potonjih policijska statistika ne otkriva. 

Nakon paklenog ponedjeljka kakav Dalmacija ne pamti - pred timom za očevid zadatak je - otkriti uzrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo za sada utvrdili poziciju s koje je požar krenuo. Otklonili smo nekakve sumnje na određene izvore energije koji su tamo bili prisutni - odnosno da su to bili dalekovodi. Očekivati kad će se i hoće li se otkriti nešto što je izravno uzrok je prognoza izvan naše struke", kazao nam je Slobodan Marendić, načelnik PU Splitsko-dalmatinske.

U prvih šest mjeseci prošle godine zabilježeno je 130 prekršaja Zakona o zaštiti od požara, dok ih je do lipnja ove godine dvostruko više - čak 342.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima MUP-a 2015. godine zabilježeno je 89 požara u kojima su utvrđeni elementi kaznenog djela, prošle godine 61, a u prvih šest mjeseci 2017. - 22. Najviše kaznenih djela je razriješeno prije dvije godine - 76%. Za ostale - samo pola.

Namjerno ili nenamjerno za 90% požara - kriv čovjek

"Ne trebate ići daleko u povijest, činjenica je da su kolege u Zadru pronašli žensku osobu koja je zapalila te požare pokazuje da je ljudski faktor vrlo visoko na ljestvici mogućih uzroka", kazao nam je Slobodan Marendić, načelnik PU Splitsko-dalmatinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko je vatrogasac trinaest godina, iako se ne bavi forenzikom, ima dugogodišnje iskustvo.

"Mislim da je ljudski faktor vrlo česta pojava, bilo da se radi nekakvim odbačenim gorućim predmetima, bilo da se radi o kuhalima bez nadzora ili nekim drugim električnim uređajima ili o spaljivanju otpada", kazao nam je Marko Balaž Laslo iz Javne vatrogasna postrojba Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri dana iz DVD-a općine Gradac su objavili kako su pronašli dokaz da se požari podmeću. Na mjestu koje je ostalo netaknuto vatrom pronađena je zapaljena cigareta omotana šibicama. Da, nešto poput toga može biti uzrok požara, ali piromani na vremenu dobiju tek kad šibice stave na dno cigarete, zapale je i pobjegnu.

"Što se tiče tragova požara - to je jako teško na vatrogasnoj intervenciji otkriti, kada izgori čitava kuća i kada mi to zalijemo vodom i kada moramo piliti motornim pilama pa postoji šansa da se unište neki tragovi. Mi se trudimo da što manje uništimo ono što ostane od nekog objekta", ističe vatrogasac Marko Balaž Laslo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju: požari kakvi su pogodili okolicu Splita prošli tjedan tek su uvod u ono što nas čeka.

"Klimatske promjene će svakako utjecati na nastanak i na širenje požara raslinja. U budućnosti možemo očekivati toplije vremenske prilike i dulja sušna razdoblja. To će imati direktan utjecaj na njihovu brojnost i na žestinu. Požare možemo očekivati ne samo u Dalmaciji, nego u zaleđu, Lici i u Slavoniji", objašnjava nam agrometeoroIoginja Ivana Čavlina Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemar i neznanje i te kako mogu koštati. Za požar izazvan nepažnjom prijeti do pet godina zatvora, a za podmetnuti - deset.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo