bandić, opara i kerum /

Tri mušketira lokalnih izbora: Direkt vam donosi njihove sasvim posebne portrete

Image
Foto: PIXSELL

Milan Bandić, Andro Krstulović Opara i Željko Kerum svakako su bili najistaknutiji kandidati netom završenim lokalnim izborima. Direkt je stoga pripremio sasvim posebne portrete trojice osebujnih političara

5.6.2017.
22:37
PIXSELL
VOYO logo

Većini Zagrepčana njegov smisao za humor ni nakon 16 godina nije dosadio: jer odabrali su ga slušati još četiri godine.

"Kad sam bio mlađi, ja sam radio teže poslove, sad radim laganije", znao je reći Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, dečko iz Pogane Vlake radio je na istovaru šećera, žbukanju pročelja, i u hladnjači na minus 20 stupnjeva.

A onda je našao: posao iz snova. Od 2000. do danas imao je dvije pauze u vođenju grada. 2002. je popio par gemišta, skrivio prometnu nesreću i pobjegao, što ga je stajalo fotelje  - ali samo do pobjede na izborima 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam na 0,0 i dalje. Kad vas jednom zmija ujede iz rupe, samo bedak si dozvoli da vas zmija ujede iz iste rupe", kaže gradonačelnik.

I drugi put je pauzirao zbog problema sa zakonom: Sandra Švaljek mijenjala ga je četiri mjeseca - nakon što je protiv njega pokrenuta istraga.

Sumnjiči ga se da je pogodovao raznim tvrtkama, trgovao utjecajem, i ukupno oštetio grad za više od 20 milijuna kuna. Ni dvije godine otkad je izašao iz Remetinca optužnice protiv njega nema: ali zato je bilo otezanja.

"Dobio sam kilu na lijevoj preponi. Dižući 80 kg lonac, ali nema veze. Operirat ćemo ga i sutra opet raditi", rekao je nedavno nakon što je završio u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija bruha, proceduralne greške, greške poštara, mijenjanje odvjetnika - sve su to razlozi zbog kojih su mu odgađana ročišta. Ali Bandić od afera ne može pobjeći. Afera Zagrepčanka, sumnjiva kupovina i zamjena zemljišta, problematični natječaji, nadstrešnice, zlatni WC-i. Veliki otpor dočekao je njegov projekt da se na Cvjetnom trgu napravi shopping centar.

2013. na izborima nije došao ni do drugog kruga. No, četiri godine poslije, od čovjeka bez šansi, uzletio je na mjesto favorita za ponovno preuzimanje grada. Ovog puta je obećao kako će i spavati na poslu ako treba, ali to nije jedina promjena. Kerum nove generacije pršut koristi drugačije od onog starog Keruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog dana je bio netipičan političar. Sinonim je za pučke fešte, a za potrebe kampanje snimio je duet s legendarnim Matom Mišom Kovačem.

Koji bi ga mogao skupo koštati jer je sud nepravomoćno presudio u korist autora NeneNinčevića koji je Keruma optužio za izigravanje dogovora i kršenje autorskih prava. Politička suzdržanost od početka mu je bila stran pojam. Vrijeđao je protukandidate. Vrijeđao je i novinare.

Tukao se u javnosti, viđali su ga po kockarnicama, a ni kavanski obračuni nisu mu bili strani. Oni koji ga poznaju okarakterizirat će ga kao dobročinitelja i čovjeka privrženog obitelji.

Poduzetnik s neviđenom frizurom, koji ima mlađu suprugu, još k tome slovenskih korijena. Željka Keruma kopira čak i Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li u pitanju čuvar kipova, kako kaže Kerum, ili jamac splitske budućnosti?

Pedesetogodišnji arheolog i povjesničar umjetnosti novi je splitski gradonačelnik. S nešto manje od dva posto glasova kulturni Opara pobijedio je malo manje kulturnog Keruma i tako postao prvi izabrani HDZ-ov gradonačelnik Splita.

"Učinit ću sve kako bih bio dostojan tog vašeg povjerenja koje ste mi danas dali", rekao je sinoć Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon izbora slegnule su se emocije, Krstulović je pretrpan obvezama.

"Bilo je puno više intervjua i razgovora s ljudima i nešto što još nisam doživio u tolikom intenzitetu, a to su brojni građani koji su dok sam prolazio gradom prilazili, čestitali", otkriva.

Opara je strastveni biciklist. Stanuje nedaleko od gradske uprave, u elitnom splitskom kvartu Meje koji je dom fetivim splićanima, kakav je i sam, te bogatim došljacima.

U kampanji su mu podršku pružali supruga Daniela, te dvije kćeri i sin. U bogatoj karijeri može se pohvaliti time da je s 23 godine bio najmlađi zastupnik prvog saziva Hrvatskog sabora. 1992. godine usko je surađivao s Ivom Sanaderom, a bio je i savjetnik za odnose Hrvatske s Italijom i Svetom Stolicom u Ministarstvu vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzetno vrijedna i poštena osoba. Mogla bih ga čak nazvat i vizionarom. To je jedna osoba koja ima izvrsne organizacijske sposobnosti, jako je veliki motivator i zna od svog tima, znači ako je okružen dobrim ljudima, dobrim timom, zna izvući ono najbolje od njih", kaže ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir.

Andro Krstulović Opara od 2008. godine vodio je Muzej Ivana Meštrovića. Njegov protukandidat u kampanji često je znao reći kako je Opara čuvao kipove. Međutim, čuvati znači držati status Quo, a to se za muzej Ivana Meštrovića pod upravljanjem Andre Krstulovića Opare nikako ne može reći jer mu je donio i nacionalnu i svjetsku reputaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Muzeji su bili okrenuti samo znanstveno-istraživačkom radu i ovaj izlagački segment i prezentacija muzeja Ivana Meštrovića bila je stavljena u drugi plan. Dolaskom Andre za ravnatelja ta se slika muzeja promjenila", tvrdi Grčić Budimir.

S pozicije ravnatelja muzeja preselio je na Pantovčak kao predsjedničin savjetnik za društvene djelatnosti. Tu poziciju je napustio kako bi krenuo u bitku za puno stresniju prvu fotelju rodnog grada.

"Ni jednog trenutka nisam dvojio o tome. Predsjednici sam rekao da ću onog trenutka kada krene kampanja za Split joj se zahvaliti na tome", rekao je.

Iako mu ne bi trebao biti problem nadmašiti desege Keruma i Baldasada koji u Splitu slove za najgore gradonačelnike ikad, pred Androm Krstulovićem Oparom velik je izazov: vratiti sjaj jadranskom dragulju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo