uzbudljiva bitka u splitu /

Ekskluzivna RTL anketa: rezultati otkrivaju iznenađujući preokret u gradu pod Marjanom

Jedna od najuzbudljivijih bitki na lokalnim izborima vodit će se u Splitu. Kakav je omjer snaga ispod Marjana, donosimo u ekskluzivnoj RTL anketi koju je za nas provela agencija Promocijaplus

15.5.2017.
18:40
VOYO logo

U prvom krugu najbolje stoji bivši gradonačelnik Željko Kerum! On je prvi odabir za gotovo 30 posto ispitanika, od prošlih je izbora značajno nabildao potporu, tada je imao 18 posto i nije ni stigao do drugog kruga. No HDZ-ov Andro Krstulović Opara prati ga u stopu i to s 27 posto potpore! Treći izbor je Marijana Puljak, puno bolji rezultat nego 2013., no gotovo upola manje od očitih favorita.

Image

Upola manje od Puljak ima SDP-ova kandidatkinja Aida Batarelo, potom Mostov Ante Čikotić, koji je u igru ušao nakon što se povukao Robert Pauletić te s malo šanse Dragan Markovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ni ostali kandidati nemaju realne šanse, a uvjerljivo najgore stoji 2013. izabran Ivo Baldasar, koji je vlast prije mjesec dana morao predati povjerenici - sad je na mizernih 1 posto.

Image

Drugi krug s Kerumom i Krstulovićem Oparom posve je izvjestan, ali je pobjednik - potpuno neizvjestan. Izjednačenje: 38,6 nasuprot 38,2!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Velik je postotak onih koji na izbore neće izići, a ovi neodlučni će zasigurno i presuditi. Inače, 11 posto HDZ-ovih birača i čak 20-ak posto SDP-ovih - u ovakvom izboru bira Željka Keruma. No, i za Oparu glas planira dati 36 posto SDP-ovaca. 

Kakav omjer snaga se predviđa u gradskom vijeću?

Image

Nitko nema većinu, očekuju se postizborne koalicije, a HDZ i partneri najbolje stoje: 27,3 posto potpore! No jaka je i Kerumova koalicija, više od 23 posto, dok su usporedbe radi 2013. osvojili - upola manje. S druge strane SDP-ova koalicija, koja je na prošlim izborima imala najbolji rezultat, sada je na tek nešto više od 13 posto. Prati ih Pametno, koje opet ulazi u vijeće, a za to šansu ima i MOST sa 7,4 posto. Ostali - zasada ne. Od toga je najdalje Splitska stranka, stranka Ive Baldasara, koja nema ni jedan posto potpore.

Image

U Splitu će očito najnapetiji biti drugi krug, odlučivat će svaki glas, baš kao i prije četiri godine kada je Baldasar HDZ-ova Vjekoslava Ivaniševića pobjedio za 600-ak glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo