ekskluzivno istraživanje / RTL anketa: evo što Hrvati misle o novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu!

Kako na prva dva tjedna predsjedničkog mandata Donalda Trumpa reagiraju građani Hrvatske? Donosimo vam rezultate ekskluzivnog istraživanja koje je za RTL provela agencija Promocija plus

4.2.2017.
18:40
VOYO logo

Građani Hrvatske predsjednika Trumpa doživljavaju kao i u većini drugih zapadnih zemalja, a to je dominantno negativno, otkrivaju rezultati ekskluzivnog istraživanja koje je za RTL provela agencija Promocija plus.

Image
sporna antiimigracijska odluka /

Trump ismijao blokadu suca iz Seattlea: 'Smiješan je, njegova odluka bit će poništena'

Image
sporna antiimigracijska odluka /

Trump ismijao blokadu suca iz Seattlea: 'Smiješan je, njegova odluka bit će poništena'

Dakle, proteklih smo dana pitali 1300 ljudi diljem Hrvatske odobravaju li politiku Donalda Trumpa, nakon što je najavio da doista planira graditi zid prema Meksiku i nakon zasad najvećeg šoka - zabrane ulaska u SAD baš svim građanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I - ovo su rezultati. Trumpa podržava, potpuno ili uglavnom, njih niti četvrtina. Čak 61,4 posto, gotovo dvije trećine, ga ne podržava, a s oko 7 posto su približno jednako brojni oni koji ni odobravaju ni ne odobravaju njegovu politiku, te oni koji nemaju stava.

Kad se gleda po biračkim tijelima stranaka, zanimljivo je spomenuti da su i HDZ-ovi i Mostovi birači protiv Trumpa iznad prosjeka države, iako su to konzervativne stranke koje bi trebale biti bliskije Trumpovim republikancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, jedna jedina stranka čiji birači više podržavaju nego ne podržavaju Trumpa je, pogađate, Živi zid.

Što je utjecajem Trumpove politike na Hrvatsku? Tu odgovori govore kako građani Hrvatske, kao uostalom niti sami Amerikanci, nisu posve sigurni što od Trumpa mogu očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje u kojoj će mjeri politika Donalda Trumpa utjecati na Hrvatsku, njih otprilike četvrtina smatra da će ona ili izrazito ili u većoj mjeri utjecati na nas, 40 posto misli da će utjecati u manjoj mjeri, a petina da neće utjecati. Njih 14 posto ne zna što u tom smislu očekivati.

A na pitanje kako će politika Trumpove administracije utjecati na poziciju Hrvatske u regiji, evo odgovora - da će utjecaj biti pozitivan misli njih 26,5 posto, da će biti negativan 37 posto, a gotovo jednako toliko ih ni tu ne zna što očekivati, i to je sve zapravo dosta razumljivo, ako znamo što je sve dosad radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko zna što sve predstoji...

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo