Jedno od prioriteta / Roditeljske naknade u visini pune plaće godinu dana: Kada će Vlada ispuniti obećanje još iz 2016.?

Već sada, kaže državni tajnik, gotovo dvije trećine rodilja primaju punu naknadu plaće

10.7.2020.
16:20
VOYO logo

Roditeljske naknade u visini pune plaće i drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta jedno su od deset prioriteta nove-stare Vlade u idućem mandatu.

Tri mjeseca uoči izbora Vlada ih je podigla na 5654 kune, a kada će ispuniti predizborno obećanje, saznala je Matea Klišanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala Gabrijela ima dvije godine. Njezina majka priželjkuje prinovu, ali i roditeljsku naknadu u iznosu cijele plaće - punih godinu dana.

"Kad bi bila puna plaća i kad bi se to ostvarilo, onda bih jer želimo još jedno, da imamo s kim se družiti, nakon vrtića i ostalog", kaže Emanuela Markovski iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPOKON, NO TO NIJE DOVOLJNO /

Dobra vijest: Sabor izglasao povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci

Image
NAPOKON, NO TO NIJE DOVOLJNO /

Dobra vijest: Sabor izglasao povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci

Upravo je to jedno od predizbornih obećanja nove-stare Vlade: osigurati roditeljske naknade u visini pune plaće i drugih šest mjeseci nakon porođaja. 

"To će se Vlada odrediti o tome, sigurno da ćemo mi inicijalne korake pristupiti vrlo brzo nakon što se formira nova Vlada", rekao je državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje da ispunjenje obećanja roditelji neće čekati do novih izbora. Već sada, kaže državni tajnik, gotovo dvije trećine rodilja primaju punu naknadu plaće, a vrlo brzo će se krenuti u pripreme za donošenje novog zakona.

"Novi zakon će implementirati direktivu o ravnoteži obiteljskog i poslovnog života, to je ono uvođenje očinskog dopusta, reguliranja rada na daljinu, fleksibilnih uvjeta rada", kazao je Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je to obećala još 2016. godine

Dok roditelji prvih pola godine rodiljnog dopusta primaju punu plaću, iznos roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci protekla Vlada povećavala je dvaput. S 2661 kune, koliko su iznosile 2016., godinu poslije povećane su na 3991 kunu. Trebalo je dočekati 2020. da bi se naknade od travnja povećale na 5643 kune za zaposlene i samozaposlene roditelje.

"Ako bi napokon došlo do povećanja, odnosno delimitiranja roditeljske naknade ženama, onda bi majkama bilo lakše vraćanje na tržište rada, a to bi potaknulo i mnoge očeve na sudjelovanje u ranom odgoju djece. Naime, Hrvatska je na samom dnu Europske unije po sudjelovanju očeva u korištenju roditeljskog dopusta", kazao je  demograf na Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar", Nenad Pokos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji se nadaju da na delimitiranje roditeljskih naknada neće još dugo čekati jer se radi o obećanju koje je ova Vlada dala još 2016. godine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo