hitni medicinski let /

Rodila djevojčicu u helikopteru: 'Lakše mi je bilo poroditi nju u helikopteru nego prvog sina u bolnici'

Još jedna beba rođena je u ranim jutarnjim satima u hrvatskom zračnom prostoru - sretno i sigurno i to u helikopteru Hrvatske vojske

12.4.2018.
18:19
VOYO logo

Mala Kristina mirno spava, ali zato je njena mama imala besanu noć. Oko tri ujutro probudili su je iznenadni trudovi. Zbog lošeg vremena nije se moglo s Brača gliserom za Split, pa je u pomoć stigao vojni helikopter.

"Dok smo mi došli do aerodroma, trudovi su se smanjili i  u helikopteru nije mogla više čekati i došla je prije par minuta prije nego smo sletjeli u Split", kazala je Kristinina majka Marina Brtan. Supetranki je ovo drugo dijete, a porod iako se odvijao u zraku, kaže, nije bio traumatičan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, lakše mi je bilo nju u helikopteru nego prvog sina u bolnici, ona je došla u sat vremena a njega smo ipak 12 sati čekali. To je bilo mučenje, a ovo je kratko, slatko i gotovo", kazala je Marina. 

Ekipa koja je sinoć bila u helikopteru još sabire dojmove. Kažu sve se odigralo brzo, jer let je trajao svega 10 minuta. "U ciloj toj situaciji uzmite sterline rukavice, komprese, glavica je počela izlaziti, zasukli rukave navukli rukavice i vataj. Ovo je bio moj prvi samostalan porod, samim tim što je u helikopteru poseban", kazao je Marin Čulum, doktor hitne medicinske pomoći ispostava Divulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilot tijekom leta nije znao da je beba stigla na svijet, tek kad je prizemeljio helikopter. "Teško je ne biti sretan u takvoj situaciji koja se ne događa tako često u životu i mogu reći jednom i nikad više, jer otkad postojimo imamo  četiri ili pet poroda. 

Tako da to nije čest slučaj", kazao je kapetan natporučnik Sebastijan Trepšić. U svakom slučaju ovo je posadi helikoptera bio najljepši kraj jednog dežurstva. A mami male Kristine definitivno -  nezaboravan let.

PROČITAJTE VIŠE:

>> U helikopteru HRZ-a rođena djevojčica: 'Za posadu je bio to najljepši završetak dežurstva'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo