'TALIBANI SU NAUČILI LEKCIJE' / Odlikovani časnik NATO-ove misije: 'Teško im možemo vjerovati, ali - postoji jedna svijetla točka'

Image
Foto: Profimedia

Izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti i odlikovani časnik NATO-ove misije u Afganistanu govorio je o situaciji u toj zemlji i ublaženoj retorici talibana

17.8.2021.
21:05
Profimedia
VOYO logo

Izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti i odlikovani časnik NATO-ove misije u Afganistanu, Robert Mikac za Dnevnik Nove TV analizirao je trenutnu situaciju u toj zemlji, ali i prve poruke talibana upućene javnosti, a u kojima su govorili o amnestiji i pravu žena.

Govoreći o ublaženoj retorici talibana, koja se mogla iščitati iz njihova prvog javnog obraćanja nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu, Mikac smatra da se talibani "prilagođavaju trenutku i ispituju situaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talibani su naučili lekcije...

"Gledaju kako će drugi reagirati. Naučili su lekcije iz svog prvog vladanja u Afganistanu i žele biti drugačiji i prilagođeni trenutku. Ali je to daleko od onoga što bi bilo dobro i što očekujemo vidjeti u budućnosti", poručio je izvanredni profesor.

Image
PRVO OBRAĆANJE TALIBANA /

'Oprostili smo svima koji su se borili protiv nas. Žene će imati sva prava, ali moraju poštovati zakon'

Image
PRVO OBRAĆANJE TALIBANA /

'Oprostili smo svima koji su se borili protiv nas. Žene će imati sva prava, ali moraju poštovati zakon'

Smatra kako se talibanima ne može vjerovati. "Nismo mogli ni prvi put. Vrlo teško im možemo vjerovati i sada", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikac je govorio potom o uzorcima njihove rapidne pobjede.

"Višestruki su uzroci. Mislim da su i oni sami iznenađeni što su se sve ovo dogodilo u kratkom vremenu. Uzroke možemo tražiti u vanjskim razlozima: zašto je došlo do povlačenja, zašto tranzicija nije bila bolje organizirana i zašto se domaće snage nisu borile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije cijeli Afganistan zauzet'

Važno je nešto naglasiti. Nije cijeli Afganistan zauzet, nije zauzeta Panjshir dolina, tamo su Tadžici, koje talibani ni prvi put kada su vladali nisu uspjeli pobijediti, i koji su tada formirali Sjeverni savez, pokret otpora prema talibanima. Mislim da je to jedna svijetla točka danas u ovoj situaciji", kazao je.

U Afganistanu je Mikac boravio kao zapovjednik voda vojne policije, a njegovo iskustvo s Afganistancima je, kako govori, apsolutno pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prevoditelji, vojnici, policija, ljudi koje smo sretali… pozitivna su iskustva kolega i mene. Otvoreni su i pristupačni. Vjerujem da smo i mi ostavili dobar dojam u toj misiji", rekao je.

O potencijalnom izbjegličkom valu

Gledajući današnje slike i činjenicu da se afganistanska vojska brzo predala, Mikac smatra da njegov posao u toj zemlji ipak nije bio uzaludan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da smo radili kvalitetan posao. Dao je nadu i omogućio povratak dijelu ljudi, otvorio mogućnost školovanja u Afganistanu i izvan zemlje. Naša misija je imala smisla. Možda je mogla biti drukčija, ali smatram da ono što smo radili – smo dobro odradili", poručio je.

Mikac smatra da će se u skorije vrijeme stvoriti novi izbjeglički val. "Moramo znati da dio Afganistanaca podržava talibane, zato su i dobili trenutni rat. Jasno, velika većina se boji i vjerujem da će dio otići u susjedne zemlje, a dio u Europu", zaključio je Robert Mikac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo