prilika za istraživanje / Rijetki svemirski fenomen nevidljiv golom oku: Merkur počinje 'odgrizati' rub Sunca

Tranzit se posljednji put dogodio 2006., a ponovit će se tek 2019. Fenomen nije vidljiv golim okom jer je Merkuk iznimno malen u usporedbi sa Suncem. Možete ga vidjeti teleskopom

9.5.2016.
16:16
VOYO logo

Maleni planet Merkur počeo je u ponedjeljak prolazak između Zemlje i Sunca, a ta pojava, koja se događa otprilike svakih deset godina, pomoći će znanstvenicima u njihovim istraživanjima.

Merkur je svoj tranzit počeo u 13 sati 12 minuta i 18 sekunda po srednjoeuropskom vremenu, a završit će ga u 20 sati 42 minute i 24 sekunde, no tada više neće biti vidljiv na prostoru jugoistočne Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojava je vidljiva u području Sjeverne i Južne Amerike, zapadne Europe i Afrike, naravno, ako oblaci ne zakrile Sunce.

Najzanimljiviji trenutak svakog tranzita je sam njegov početak kada kružić planeta počinje 'odgrizati' rub Sunca, a Merkurova silueta crna je i precizno zaobljena, navode Sky i Telscope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici će iskoristiti Merkurov tranzit za niz znanstvenih projekata, među kojima je i poboljšanje tehnike promatranja planeta iza Sunčeva sustava. 

Kada planet prolazi ispred Sunca, sunčeva svjetlost se prigušuje. Znanstvenici mogu mjeriti svjetlosti drugih zvijezda kako bi pronašli planete koji su u njihovoj orbiti, navodi NASA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkur, planet najbliži Suncu posljednji put bio u tranzitu 2006., no tada se ta pojava mogla pratiti iz Sjeverne i Južne Amerike, Tihog oceana, Australije, Japana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkurovi tranziti događaju se 13 do 14 puta u stoljeću, a zadnji je u regiji Europe bio vidljiv 2003., dok će idući biti vidljiv 2019. Nakon toga sljedeći će tranziti biti 2032., te  2049. godine. 

Merkur je za astronome još nedovoljno istražen. Francuski znanstvenik Pierre Gassendi prvi je 1631. objavio podatke o tranzitu Merkura ispred Sunca, a pojavu je nekoliko godina prije predvidio njemački astronom Johannes Kepler, ali je umro ne dočekavši da je vidi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo