jedan od ključnih gradskih prostora / Riječka urbanistička sramota: Zašto Klobučarićev trg danas ne izgleda ovako?

Image

I dok se u središtu grada priprema gradnja objekta upitne urbanističke opravdanosti a gradska oporba kipti od nezadovoljstva, građani se pitaju zašto Klobučarićev trg nikada nije imao šanse izgledati kao na skici/studiji mladog riječkog krajobraznog arhitekta

3.3.2016.
14:43
VOYO logo

– Klobučarićev trg simbol je vladavine u ovom gradu, simbol na koji je način utrošeno 9 milijuna kuna za nešto što se nikad neće izgraditi – to je projekt Gradske biblioteke koji je bio samo mazanje očiju – a sada postaje simbol kako se gospodari područjem koje je trebalo biti u službi građana i posebno djece, jer je tu nekda bilo igralište, sjećamo se. Gradi se nekakav fantomski objekt koji će zakriliti povijesne građevine poput Kosog tornja i crkve Blažene Djevice Marije auoitne je vrijenosti. Vizura Staroga grada nepovratno će se izmijeniti – na loše, reagirali su pripadnici gradske oporbe iz Akcije mladih i Liste za Rijeku Bojan Kurelić, Andrej Briščik i Predrag Miletić dodajući kako na sjednicama Gradskog vijeća na njihove upite nisu dobili zadovoljavajući odgovor. – Od gradonačelnika na konkretna pitanja uvijek dobivamo neodređene odgovore, dodao je Kurelić dok se Briščik nada da će veći preostali dio Trga ipak biti barem ozelenjen.

Budući produkt projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta na Trgu Ivana Klobučarića nazvali su »fantomskim« objektom jer po njima nitko još uvijek ne zna kako će objekt izgledati u naravi, pa tako ni sam Grad Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je istaknuto i pitanje uređenja lokacije u dječji park ispred OŠ Nikole Tesle što je investitor i obećao no u daleko manjoj kvadraturi no što bi trebalo, zabrinuti su u Akciji mladih i Listi za Rijeku.

Pitanje Klobučarićeva trga nije „od jučer“, poznato je svim Riječanima, i mnogi se sa sjetom prisjećaju nekadašnjeg igrališta ispred Osnovne škole Nikola Tesla ali i parka sa zelenom površinom te srednjevjekovnog zida koji je uklonjen. Gradska vlast obećala je da će ga (jednoga lijepoga dana) vratiti na lokaciju. Traje ovakva situacija gotovo tri desetljeća, sjećamo se i slučaja Fenixve s kriminalnim repovima, a površina Trga dugo je bila puka ravna izbetonirana ploča s gomilom stupića koji su u nekoliko navrata intervencijama uličnih umjetnika iscrtavani ciničnim grafitima koji su Trg pretvarali u betonsko groblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu Riječan.in.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo