Novo ruho / Revitalizacija riječkog kompleksa: Na jednom mjestu dobit će muzeje, knjižnicu i jedinstvenu Dječju kuću

Zidovi od cigle pretvorit će se u filmski i glazbeni studio, dvoranu za video igre, kazalište za bebe i pripovjedno kazalište u amfiteatru na krovu.

23.7.2019.
16:27
VOYO logo

Rijeka dobiva 260 milijuna kuna teško novo ruho. Tolika je naime cijena radova na uređenju nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, koji će dogodine biti centar događanja grada s titulom Europske prijestolnice kulture.  

Više od polovine novca dolazi iz europskih fondova, a Riječani će na jednome mjestu dobiti muzeje, knjižnicu i jedinstvenu Dječju kuću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za male Riječane ovo će uskoro biti centar svijeta. Zidovi od cigle pretvorit će se u filmski i glazbeni studio, dvoranu za video igre, kazalište za bebe i pripovjedno kazalište u amfiteatru na krovu. Raj za mališane do 12 godina. 

Zato je u ciglenoj zgradi srušeno sve osim vanjskih zidova, a u rujnu počinju radovi na krovu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva Dječja kuća u Hrvatskoj niknut će iz donedavne ruševine i rugla grada. Izgrađena je prije 130 godina za sušenje duhana, a polovinom iduće godine njome će odzvanjati dječji smijeh.

Uređuje se infrastruktura i 15 tisuća kvadrata javne površine s trgom, parkovima, zelenim otocima i parkiralištem. Riječka parola Grad koji teče ovdje zadaje niz problema pa radnici muku muče s podzemnim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tek sad kod iskopa otkrivamo, pa neke stvari moramo mijenjat i projektno i izvođački“, govori za RTL Danas Zvonko Štimac iz Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke.

Preuređuje se i jedna od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj koja će postati Muzej grada Rijeke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„25 restauratora radi na ušminkavanju zgrade. Moraju otkriti vrijedne slike i reljefe i to tako da kirurškim skalpelom skidaju i do deset slojeva stare boje i žbuke“.

Odradili su unikatan posao u svjetskim razmjerima, sašili su strop stariji od dvjesto godina i tako ga spasili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Radilo se sa pvc nitima koje se prošivalo između letvica kroz žbuku“, kaže nam restaurator Toni Šaina.

Za europsku titulu bit će spreman i brod oko kojega ne prestaju polemike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sutra bi trebali znat rezultate natječaja, naravno postoji određen administrativni period u kojem to treba odradit, ali u svakom slučaju Galeb bi trebao bit u funkciji negdje krajem iduće godine“, govori riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

A kada Rijeka bude predavala titulu, Riječani će po prvi put dobiti gradsku knjižnicu. Ona će biti kruna svih projekata i najbolje naslijeđe za nove generacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo