KUĆA ZA NOVČIĆ / Čak i Reuters piše o opustošenom hrvatskom gradiću gdje se 19 praznih kuća prodaje za manje od dolara

Image
Foto: Reuters / screenshot

Legrad ima oko 2.250 stanovnika, upola manje nego prije 70 godina pa su općinske vlasti odlučile dati na prodaju 19 napuštenih nekretnina po cijeni od jedne kune

12.6.2021.
15:06
Reuters / screenshot
VOYO logo

Britanski Reuters, najveća novinska agencija na svijetu, objavio je reportažu iz Legrada, gradića na sjeveru Hrvatske u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ono što je veliki Reuters privuklo u maleni Legrad jest činjenica da se u tom depopulacijom opustošenom mjestu, prazne kuće doslovno prodaju za novčić, kako je naslovljen i tekst reportaže.

Upola manje stanovnika nego prije 70 godina

U pokušaju da privuku nove stanovnike, u Legradu prodaju napuštene kuće za jednu kunu, odnosno 16 američkih centi", piše Reuters. Pritom podsjećaju da je Legrad nekoć imao najveći prirast stanovništva, ali da od raspada Austro-ugarske mjesto bilježi neprestan pad broja stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Broj stanovnika stalno pada", kazao je za Reuters načelnik općine Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumama, Legrad se nalazi na samoj granici s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, upola manje nego prije 70 godina. Općinske vlasti odlučile su stoga za početak, dati na prodaju 19 napuštenih kuća i gradilišta po cijeni od jedne kune kako bi pokušali privući stanovnike. Do sada ih je prodano 17, iako su neke u ruševnom stanju, bez prozora i vrata, sa zidovima koje prekriva plijesan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobili upite i iz Rusije, Turske, Argentine...

Općina se obvezala platiti 25.000 kuna za potrebne adaptacije, a svima koji žele kupiti kuću subvencionira i 20 posto cijene. Uvjet je da pojedinci ili parovi koji tamo odluče kupiti nekretninu moraju biti financijski solventni i mlađi od 40 godina te se obvezati da će u Legradu živjeti najmanje 15 godina. Načelnik Sabolić kaže da je ponuda privukla zanimanje i nekih iz inozemstva.

"Dobili smo upite iz vrlo udaljenih zemalja poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnosti zapošljavanja novopridošlih uključuju poslove u proizvodnji hrane, drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji. Danijel Harmničar sa suprugom i dvoje male djece odlučio je doseliti u Legrad i kupiti jednu od kuća "za kunu".

"Puno je ljepše živjeti u svome mjestu nego biti podstanar u gradu. Ostati ovdje 15 godina nije nam problem, ne planiramo se seliti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo