54 agencije / Reforme na 'hrvatski': Vlada najavila smanjenje broja agencija, pa jednu preselila u puno skuplji prostor

Poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba seli u nove urede u Buzinu, koje će plaćati četiri puta više nego dosad - 2,2 milijuna kuna

17.8.2018.
18:32
VOYO logo

Racionalizacija državne uprave - tako je Vlada objasnila odluku o ukidanju 54 agencije i službe, donesenu početkom kolovoza, na zadnjoj sjednici prije ljetne stanke. No, već na prvom koraku ove reforme - apsurd.

Prva agencija s popisa: Poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba - urede u Zagrebu seli u veći prostor čiji će najam plaćati gotovo dvostruko skuplje od dosadašnjeg iznosa za urede po cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selidba Poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe je krenula. Iz ureda u Zagrebu, koji su plaćali pola milijuna kuna godišnje sele u nove, veće urede u Buzinu, koje će plaćati četiri puta više - 2,2 milijuna kuna.

"Ovo preseljenje je samo jedan korak dalje da imamo kvalitetnije, adekvatnije urede za rad. Danas u ovim prostorima koji su nešto manji od 800 kvadratnih metara stoji gotovo 80 ljudi što svakako nisu adekvatni uvjeti za rad", ističe Zdravko Tušek, ravnatelj poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuni apsurd je da je selidba krenula dva tjedna nakon nakon Vladine odluke o ukidanju 54 agencije i službe, među njima i ove koja se od siječnja treba pripojiti Ministarstvu poljoprivrede.

"Odluka Vlade je vrlo jasna, ono što trenutno se događa u Ministarstvu, a to je detaljna analiza svih aktivnosti s obzirom da se više agencija, odnosno više institucija pripaja Ministarstvu poljoprivrede", kazao je Tušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nove urede plaćat će maksimalni iznos koji država može odobriti: 6,5 eura po kvadratu. Ugovor i odobrenja potpisana su sredinom lipnja, mjesec i pol prije Vladine odluke o ukidanju agencija.

Ugovor je potpisan na tri godine, uz suglasnost ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministra za upravljanje državnom imovinom Gorana Marića. Iz Marićevog ministarstva poručuju da su na to pristali jer oni nemaju slobodnih prostora za njihove urede iako upravljaju s gotovo 4 tisuće poslovnim prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je premijer u objašnjenju ukidanja agencija uvjeravao - "Doći će do ozbiljnih racionalizacija budući da ih ima 54" - pitanje je kakvih i koliko jer ni otkaza - neće biti.

Jedino što su najavljivali su uštede u rukovodećem kadru. No i to je upitno. Radna skupina na čelu s ministrom Tolušićem o svemu tome tek treba donijeti odluke konretnije i racionalnije od skupe selidbe.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo