Izlazite na referendum? Imate li sve potrebne papire?

U srijedu 20. studenog je zadnji rok da se građani koji će na dan referenduma (1.

18.11.2013.
15:03
VOYO logo

Dakle, ukoliko se na dan referenduma građanin nalazi u drugom gradu u Hrvatskoj, mora se javiti u nadležni ured državne uprave i podnijeti zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta. Birači se mogu privremeno upisati u gradu ili općini gdje će se na dan referenduma zateći, a zahtjevi se podnose uredu državne uprave u županiji neovisno o mjestu upisa birača u registar birača.

Ukoliko će se građanin na dan referenduma nalaziti u drugoj državi, mora podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju. Zahtjev za prethodnu registraciju podnosi se nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno, i građani s prebivalištem u RH koji nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja referenduma, mogu zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem glasačkom mjestu u RH ili inozemstvu.

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati zahtjev, a kada se zahtjev šalje putem pošte, faksa ili e-maila (skenirano) podnositelj mora priložiti i presliku putovnice ili osobne iskaznice. Svi ostali građani na referendum moraju doći s važećom osobnom iskaznicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjeve možete u pdf formatu pronaći ovdje, na stranici Ministarstva uprave. Nadležni uredi navedeni su na ovom linku. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo