troši se previše vode / Redukcija vode na Ugljanu, ima problema sa sušom i krađom: 'Neugodno mi je reći gostu da nema vode'

Trajnije rješenje za Ugljan bio bi još jedan cjevovod spojem sa Zadrom

27.7.2022.
20:45
VOYO logo

Nakon Istre, redukcija vode stigla je i na prvi otok. Na Ugljanu se troši više vode nego im stiže pa su uveli popodnevne redukcije. No probleme nemaju samo otočni nego i zadarski Vodovod. Suša, povećana potrošnja, dotrajale cijevi pa čak i krađe. Zimi je na otoku oko četiri tisuće ljudi, a sada ih je s turistima dvadesetak, pa Ugljan ima problema s vodoopskrbom. Tuševi na svim javnim plažama su trenutno zatvoreni. Neki su se već navikli, neki i ne

''Suprugovi su oduvijek s otoka i mi smo naučili štedjeti vodu tako da ekonomiziramo oduvijek'', kazala je Antonija Sorić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trebamo pristup vodi nakon cijelog dana na plaži, posebno za djecu, jer slana voda nije zdrava za kožu, pa ih kasnije treba oprati'', rekla je Kinda Kurtzl iz Austrije.

Zbog slabijeg tlaka, u višim dijelovima otoka kućanstva imaju i popodnevne redukcije kada vode nema od 14 do 18 sati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo svoju cisternu, kišnicu koju upotrebljavamo na hidrofor i koja nam daje vodu po cijeloj kući, ali moji susjedi i ljudi koji imaju turizam. Jako im je neugodno reći gostu da nema vode'', ispričala je Jordana Gregov iz Prekog.

''Imamo svoj bunar. Punimo sa česme tu. Kad voda dođe, otvorimo vodu, štedimo bunar. Kad nema vode, zatvorimo vodu, koristimo bunar'', rekla je Grozdana Gregov iz Prekog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajnije rješenje za Ugljan bio bi još jedan cjevovod spojem sa Zadrom. Spoj je pripremljen, čeka se novac iz EU fondova. Do tada pregledavaju postojeće cjevovode u potrazi za kvarovima

''Primijetilo se da Kali troši više vode nego što uobičajeno je to bilo dosadašnjih godina, tako da su jutros djelatnici Vodovoda izišli na teren, napravili izvide, utvrdili da imaju četiri kvara'', izjavio je Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadarskom Vodovodu, na koji se ugljanski spaja, 30 posto veća potrošnja u turističkoj sezoni i gubitak vode u starim cjevovodima samo su dio razloga slabog tlaka u glavnom cjevovodu sa Zrmanje

''Imamo projekt smanjenje gubitaka koji je u tijeku, ali nažalost imamo i puno krađa u ravnokotarskim krajevima i to se dešava ujutro i navečer iz 6-7 tamo do ponoći. Ima zalijevanja vrtova. Oni jednostavno otvore hidrante, zalijevaju polja'', rekao je Tomislav Matek, direktor Vodovoda Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga su iz Vodovoda krenuli s policijom u inspekciju po selima zadarskog zaleđa. Već su podigli i prve kaznene prijave.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo