NIJE ŠTEDIO KRITIKU /

Plenković: 'Milanović je ugrozio naš kredibilitet u NATO-u. Ta razina njegovih laži...'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Zbog mnogih nepravilnosti vezanih uz strane radnike, koji u velikom broju dolaze s Dalekog istoka, izmjenama zakona trebao bi se uvesti red

3.10.2024.
11:17
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Danas je sjednica Vlade na čijem dnevnom redu je prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu te pratećim izmjenama i dopunama financijskih planova izvanproračunskih korisnika.

Na dnevnom je redu i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima (EU). Očekuju se izmjene vezanih uz detaljno reguliranje smještaja stranih radnika i uvođenje zadužnica za poslodavce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dopustite mi da se osvrnem na brojne aktivnosti koje imamo i na aktualna zbivanja te ključne teme današnje sjednice. Tih tema zaista ima puno", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku. Odmah se osvrnuo na svježe podatke Državnog zavoda za statistiku o inflaciji. "Inflacija je na godišnjoj razini iznosila 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To znači da su mjere koje smo poduzeli kao Vlada sačuvale socijalnu koheziju, obuzdale inflaciju, a to ćemo nastaviti činiti i dalje. Ovo je najniža stopa inflacija još od ožujka 2021. godine kada je bila 1,2 posto", ističe Plenković.

Image
MISTERIJ CIJENA... /

Prelistali smo kataloge od prije pet godina. Šokirali smo se kad smo shvatili: 'Istina je...'

Image
MISTERIJ CIJENA... /

Prelistali smo kataloge od prije pet godina. Šokirali smo se kad smo shvatili: 'Istina je...'

Govorio je i o podacima turističke sezone. "Prva polovica 2024. godine - prihodi od stranih turista iznose 4 milijarde i 130,5 milijuna eura, a to je rast od 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Gotovo 300 milijuna eura više prihoda", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama. "Bili smo na 79. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, veliki samit o budućnosti. Usvojen pakt o budućnosti. Održao sam govore i na jednom i na drugom velikom događaju. Imali smo raznih aktivnosti na margini zasjedanja", ističe Plenković i dodaje da je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman imao mnoge sastanke vezane za jugoistok Europe. "Iskoristili smo prigodu da posjetimo i hrvatsku zajednicu koja živi u tri najveća grada u SAD-u. Uz New York, bili smo i na zapadnoj obali u Los Angelesu, a prije povratka u Hrvatsku u Chicagu", istaknuo je.

'Imamo značajan rast prihoda'

"Osnovali smo i Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osoba. Prosječna mirovina je 620 eura, za 73,3 posto veća nego kada smo krenuli u mandat", poručio je Plenković i dodao da je plan da mirovine do kraja njihovog mandata budu između 750 i 800 eura. Podsjetio je na devet paketa pomoći umirovljenicima u krizama zadnje tri godine.

O obnovi nakon potresa, kaže - nastavlja se dobro. "Zajedno smo gotovo na tri milijarde utrošenih sredstava za obnovu zagrebačkog i petrinjskog potresa", kaže Plenković.

Nastavio je s tri važne točke, jedna od njih je rebalans. "Cilj je da servisiramo sve one obveze koje se odnose na daljnju pomoć vezano za energetsku krizu, obnovu od potresa, rashode za zaposlene, socijalne pomoći i naknade. Naravno da se u proračunu vidi, u odnosu na ono što je bilo planirano prije godinu danu, da je zahvaljujući snažnom gospodarskom rastu došlo i do značajnog rasta prihoda sa 28,5 milijardi eura na 33 milijarde eura. Došlo je i do rasta rashoda za niz aktivnosti. Međutim, gledajući na uštede, rashode smo zadržali na 32,6 milijardi. Time ćemo, kada je riječ o deficitu - ostati na okviru od 2,6 posto, što je sasvim prihvatljivo u odnosu na ono što smo planirali", objašnjava Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema projekcijama Vlade, ističe Plenković - Hrvatsku očekuje gospodarski rast od 3,6 posto u ovoj godini, inflaciju tri posto, a udio javnog duga u BDP-a, tvrdi Plenković, po prvi puta od 2010. godine imati ispod 60 posto. "Naša je projekcija da će on krajem ove godine biti 58,9 posto. Kada tome pridodamo da imamo svega 83 tisuće nezaposlenih, što je najniža nezaposlenost uopće zabilježena, koja je oko pet posto, to govori o jednoj zdravoj situaciji kada je riječ o hrvatskom gospodarstvu", napominje Plenković.

"Namjera je unaprijediti sustav zapošljavanja stranih radnika, njih je danas, sukladno podacima koje imamo - oko 140 tisuća, tako da će ovaj Zakon pomoći da se riješe sva pitanja vezana za potrebe hrvatskog gospodarstva, kvalitetnije reguliranje boravka, a ujedno se vodi računa i o hrvatskom tržištu rada, našim ljudima, povratku hrvatskog iseljeništva. Važan i veliki zakonski zahvat", kaže Plenković vezano za prijedlog izmjene i dopune Zakona o strancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opleo po Milanoviću: 'Nezapamćene obmane i laži'

Osvrnuo se i na vrlo aktualnu temu - sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Ukrajini. "Tražili smo suglasnost predsjednika za 13 misija, on je dao dozvolu 12. Ni na koji način ranije nije naznačio saveznicima da ima nešto protiv, kad je sudjelovao na NATO sastanku, a sada dva i pol mjeseca nakon toga, on je uskratio suglasnost Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i ponovno ugrozio naš kredibilitet kod naših NATO saveznika. Razina obmana i laži koje on širi na ovu temu je nezapamćena. Predstavlja narodu neku tobožnju ugrozu za hrvatske vojnike hrvatske javnosti i razumijevanja. Kažemo da je riječ o obnamava i pozivamo zastupnike u Saboru da ne pristaju slijeđenje politike koja je suprotna hrvatskim nacionalnim interesima. Suprotno je da ne vidimo rusku agresiju, razorene civilne objekte. To nije daleko od Hrvatske. Nema razloga da Hrvatska ne pokazuje solidarnost", tvrdi Plenković.

Plenković je potvrdio da će Hrvatska sljedećeg tjedna biti domaćin samita. Održat će se u Dubrovniku, a doći će i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Bit će i čelnici država jugoistoka Europe kako bi cijelo ovo područje dalo potvrdu Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi za slobodu i temeljne vrijednosti iza kojih stojimo. Ovakva politika koja je sada dovedena do apsurda budući da je Milanović sam pristao odluku NATO-a i tamo ni na koji način nije rekao da ima nekakvu rezervu i da se tome protivi, ovakva manipulacija koja ima jedino cilj izborne utakmice kao kvazi zaštitnika hrvatskih nacionalnih interesa je nedopustiva. To nije dovoljno jasno u hrvatskom medijskom prostoru. Ja da ne znam o čemu se radi, ne bih bio siguran što je istina, a što laž. Ovo je banalna, jednostavna i jasna tema", napominje Plenković.

"S predsjednikom Zelenskim potpisat ćemo sporazum koji se odnosi na cjelovitu suradnju Hrvatske i Ukrajine. U fokusu su tri točke koje su nam bitne - naše iskustvo u procesuiranju ratnih zločina, naše iskustvo u humanitarnom razminiranju i potpora Ukrajini na različite načine kako smo to činili i do sada. Vodimo konzistentnu politiku, jedinu razumnu politiku države koja je bila i sama žrtva velikosrpske agresije, prema zemlji koja nas je među prvima koja nas je međunarodno priznala i prije zemalja koje su članice EU i NATO-a", zaključio je Plenković.

'Neutralnost? Mi nismo neutralna zemlja'

"Podsjećam, mi smo išli u NATO jer smo mi htjeli, mi smo u Europsku uniju jer smo mi htjeli. Ako ste u EU i NATO-u, onda niste ni neutralni ni nesvrstani, to je bilo nekada davno - nesvrstanost. Neutralnost? Mi nismo neutralna zemlja, tako da ovaj nagli zaokret koji se jedino tako čita jer strani akteri koji prate što mi radimo imaju shvatiti iza čega stojimo. To je bit ovih odluka. Dakle, nikakva zaštita nacionalnih interesa, jedini i isključivi efekt ovoga je da onaj tko nas promatra može zaključiti da jedan dio vlasti u Hrvatskoj zastupa rusku propagandu i interese, a to je Milanović. Zato namjerno koristim ovu prigodu da o tome progovorimo, da ne bi slučajno bilo dilema. Nikakve zaštite nacionalnih interesa ovdje nema - to je apsolutna laž i obmana", tvrdi Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratio se i saborskim zastupnicima. "Apeliramo na zastupnike da misle svojom glavom, a ne da zabijaju glavu u pijesak i služe kao nojevi u Milanovićevoj predsjedničkoj kampanji", kaže i poziva medije na istinito i objektivno izvještavanje da bi se vidjelo "tko je tko".

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović neće naše vojnike u misiji potpore Ukrajini. Plenković mu uzvratio: 'To je manipulacija'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo