REAKCIJE NA NOVI ŠEŠELJEV SKANDAL, OGLASILA SE I PREDSJEDNICA: / ‘Njemu je najveća kazna postojanje neovisne hrvatske države’

Image
Foto: AFP
18.4.2018.
16:40
AFP
VOYO logo

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom GordanomJandrokovićem odlučilo je u srijedu prekinuti službeni posjet Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije VojislavŠešelj, priopćeno je iz Sabora.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom FilipomStojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šešeljev divljački čin odmah su osudili brojni političari i u Hrvatskoj i u Srbiji. Srbijanska premijerka AnaBrnabić kaže kako Šešeljevo ponašanje nije ono koje predstavlja Srbiju.

Image
SKANDAL U SRBIJI: /

Ratni zločinac Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao delegaciju! Jandroković prekida posjet: 'Osuđujemo ovaj necivilizirani čin'

Image
SKANDAL U SRBIJI: /

Ratni zločinac Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao delegaciju! Jandroković prekida posjet: 'Osuđujemo ovaj necivilizirani čin'

"Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojsilava Šešelja. Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjetu našoj zemlji, nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana", napisla je Brnabić na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao predsjednica Vlade Srbije apeliram na sve aktere na političkoj sceni da se ponašaju u skladu s cilјevima koje smo kao društvo postavili – da idemo naprijed i budemo primjer zemlјe koja, kroz suradnju sa svima, osnažuje vlastito društvo i aktivno pridonosi razvoju sveukupnih odnosa u regiji i Europi. Srbija treba nuditi rješenja za sve izazove koje imamo, umjesto da neodgovornim ponašanjem ruši mostove koje gradimo", poručila je premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda: 'Njemu je najveća kazna postojanje neovisne hrvatske države'

O incidentu u Beogradu se putem priopćenja oglasila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Odluka predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu službenog posjeta Srbiji bio je jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije. Pozdravljam reakciju najviših dužnosnika Republike Srbije i izražavam nadu da ovaj događaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci", poručila je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš bila je dio delegacije Hrvatskog sabora u Beogradu. "Moram priznati da je u relativno kratkoj raspravi o prekidu posjeta nije bilo puno argumenata na stolu. Nažalost, bilo je jasno da se dobro započeta priča prekinula kad netko tko je zastupnik u parlamentu baci na pod i gazi vašu zastavu. Jedino što možete je vratiti se doma", rekla je za N1.

Bivši ministar pravosuđa OrsatMiljenić rekao je kako se uvijek mora poštivati odluka onih ljudi koji su na terenu i koji su izbliza vidjeli što se dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim tu dvije suprotne stvari. Nedopustivo je da se u službenom prostoru tako ponaša sa zastavom zemlje koja je gost, osobito da to radi zastupnik. To Srbija nije smjela dopustiti, to je Srbija trebala spriječiti. Mi govorimo o osuđenom ratnom zločincu. To je čovjek koji živi od ovog i za ovo. Druga stvar, treba li onda takvoj osobi davati više pozornosti", rekao je Miljenić za N1.

'Opravdana reakcija hrvatskog izaslanstva'

Oglasio se i Mostov zastupnik NikolaGrmoja. "Ovo je opravdana reakcija našeg izaslanstva jer nikome u Hrvatskom saboru ne bi palo na pamet takvo nešto napraviti. Ovdje se radi o napadu na zastavu na mjestu na kojemu se to nikako nije smjelo dogoditi", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov BrankoBačić pozdravio je odluku hrvatskog izaslanstva da "nakon primitivnog čina Šešelja" prekine posjet Srbiji, javlja N1. "U trenutku kad je postojala dobra volja za unaprjeđenje odnosa, apsolutno podržavam odluku izaslanstva", rekao je.

"Očekujem da vlasti Srbije primjereno reagiraju. Šešelj je problem Republike Srbije. Mi moramo nastaviti zajedno živjeti, ali ovim činom je iskazano grubo nepoštivanje hrvatske države", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Twitteru se oglasio i predsjednik HSS-a KrešoBeljak. "Inače, to je taj isti Šešelj koji je gostovao kod Bujanca uoči predsjedničkih izbora u RH i tako izravno pomogao Kolindi da “za dlaku” pobijedi Josipovića. Sad valjda gazi zastavu i pi*di zato što mu HDZ-ovci poslije nisu rekli ni hvala", napisao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji strahuje od prekida uspostavljene suradnje

Čelnici hrvatske manjine izrazili su u srijedu žaljenje što je hrvatsko izaslanstvo moralo prekinuti dvodnevni posjet Srbiji te se nadaju da to neće ozbiljnije naštetiti ukupnim srpsko-hrvatskim odnosima. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) TomislavŽigmanov, koji je bio u protokolu srbijanskog izaslanstva, izjavio je da mu je žao zbog prekida „službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Republici Srbiji, izuzetno važnog događaja kako za ukupne hrvatsko-srpske odnose tako i za Hrvate u Srbiji“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Žalimo što je događaj, koji je bio razlogom prekida, po sebi skandalozan i rijetko viđen u međudržavnim odnosima. Ujedno, vjerujemo da on neće ostaviti trajnije posljedice na međudržavne odnose“, naveo je u kratkoj izjavi.

Sličnu poruku uputio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) SlavenBačić, koji je trebao biti domaćin Jandrokovićeva posjeta Subotici, drugoga dana boravka u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Žao mi je zbog prekida posjeta, jer je on bio na liniji rješavanja otvorenih pitanja, kako ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa tako i statusa hrvatske manjine u Srbiji. Tim prije jer su se uspješno počeli rješavati problemi na koje smo godinama ukazivali“, rekao je.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo