novi projekti /

Razvijat će se ruralna područja grada: 'U obilazak krećemo već danas, od Gornjih sela, Elafita do Rijeke dubrovačke'

Image
Foto: Goran Mratinović/Dubrovački dnevnik

Povodom početka projekta "Revitalizacija i daljnji razvoj ruralnih područja Grada Dubrovnika" održala se konferencija za medije u prostorima u DURA-e

12.11.2018.
12:33
Goran Mratinović/Dubrovački dnevnik
VOYO logo

O realizaciji projekta govorili su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica (partner u projektu).

"Ruralni turizam kao takav na području Grada nije pretjerano razvijen, ali možemo reći da se vremenom razvija. Cilj je osnaživanje ponude koja nije dio standardne turistička ponude kako bi disperzirali posjetitelje s uskog gradskog područja. Davno smo se složili da ne možemo razivjati ruralni turizam bez da stanovnicima osiguramo temeljnu infrastrukturu, a to je vodoopskrbna mreža, kanalizacijski sustav i ceste, a na tome Grad radi," naglasila je Tepšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruralni turizam slovi kao budućnost svjetskog turizma jer pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju te pomaže razvoju ruralnih krajeva temeljem održivog razvoja.

"Onaj gost koji odabere smještaj u ruralnom području želi na stolu imati organske proizvode, želi imati drugi vid ponude uz povijesnu i kulturnu baštinu odnosno želi ono prirodno i iskonsko," kazao je Miljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je teže doći do domaćih i iskonskih proizvoda, objašnjava Miljanić, i smatra da će ovaj projekt biti dobra simbioza ruralnog i primorskog područja.

"Cilj je da Grad upotpuni svoju ponudu s revitalizacijom i razvitkom ruralnih područja. Svjesni smo da je sve više turista koji putuju zbog doživljaja i načina života u ruralnim područjima i žele naučiti nešto o kulturi i tradiciji mjesta koje posjećuju," pojasnila je Katica.

Osvrnula se na ciljeve ovog projekta.

"Ciljevi su prepoznatljivost Grada i cijelog šireg područja kao ruralne turističke destinacije, diverzifikacija ruralno-turističke ponude, prezentacija raznolike kulturne i priordne baštine, obogaćivanje turističke ponude grada, prvenstveno suradnja s OPG-ima i poduzetničkim sektorom i razvoj posebnih oblika turizma na ruralnom području," ispričala je Katica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katica je potvrdila kako će već danas krenuti u obilazak ovih područja kako bi uvidjeli stanje na terenu, anketirati i fotografirati. Razgovarat će s onima koji žele suradnju, tvrdi ona, te će onda dati preporuke Gradu.

U sklopu projekta predviđeno je i održavanje info radionica po mjesnim odborima i ruralnim gradskim kotarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike