RAZORNI POTRES OSJETIO SE I U DALMACIJI, TREBAMO LI SE BOJATI? Stručnjak upozorava: / 'Živimo na seizmički aktivnom području...'

Image

'Usporedbe radi, potres u Albaniji je oslobodio količinu energije kakvu bi oslobodilo tridesetak potresa poput ovog kod Blagaja'

26.11.2019.
14:46
VOYO logo

Albanija i BiH danas su pogođene jakim potresima zbog čega je nastala totalna panika u tom dijelu Europe. Albaniju je "protresao" potres magnitude prema Richteru 6,4 i to malo prije 4 sata ujutro i to je drugi jaki potres koji je pogodio područje te države u posljednja dva mjeseca. Poslije ovog potresa, zatreslo se i u BiH, a kako kaže izvješće Seizmološke službe posljednji potres je na seizmografima zabilježen danas u 10 sati i 19 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, taj potres nije bio jak kao u Albaniji jer je magnituda iznosila 5,4 prema Richteru s intenzitetom u epicentru od VI-VII stupnja. Epicentar potresa u BiH bio je u Blagaju te se osjetio diljem Dalmacije. Seizmolog iz Seizmološke službe, Snježan Prevolnik, u telefonskom razgovoru s Novim listom otkrio je da su o potresu kod Blagaja imali dojave iz Sarajeva, Beograda, Splita i čak iz Zagreba te naravno s užeg područja potresa. Upravo su to informacije koje dolaze s terena.

Image
RAZORAN POTRES ZATRESAO ALBANIJU, OSJETIO SE I U HRVATSKOJ: /

150 ozlijeđenih i najmanje četvero poginulih - muškarac u panici skočio s prozora

Image
RAZORAN POTRES ZATRESAO ALBANIJU, OSJETIO SE I U HRVATSKOJ: /

150 ozlijeđenih i najmanje četvero poginulih - muškarac u panici skočio s prozora

'Ne treba širiti paniku'

"S obzirom na karakteristike potresa koji se dogodio kod Blagaja, moguća su manja oštećenja u užem epicentru, ali ne očekuju se velike štete poput onih koje je izazvao potres u Albaniji. Usporedbe radi, potres u Albaniji je oslobodio količinu energije kakvu bi oslobodilo tridesetak potresa poput ovog kod Blagaja", rekao je seizmolog Prevolnik za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

06.04.2009., Zagreb - Seizmoloska sluzba, koja djeluje u okviru Geofizickoga odsjeka, brine se o prikupljanju i analizi makroseizmickih i mikroseizmickih podataka. Na podrucju Republike Hrvatske odrzava u stalnom pogonu pet seizmografa i petnaest akcelerografa kojima prati vibriranja tla uzrokovana potresima kod nas i u svijetu. Snjezan Prevolnik sa Grafickog odsjeka. Photo: Sanjin Strukic/24sata

Milenko Avdalović, načelnik Općine Nevesinje u BiH, za N1 je rekao da je nastava u školama te općine prekinuta zbog štete na objektima. Osim što su popucali prozori, tamo su popucali i zidovi. No, seizmolog Prevolnik objašnjava da ne treba širiti paniku, no dodaje da trebamo biti svjesni da živimo u seizmički aktivnom području u kojem su se ovakvi i jači potresi već događali.

Kod Ploča su prošlog tjedna zabilježena dva potresa te su oni bili umjereni s epicentrom nedaleko Ploča. Magnituda je iznosila 3,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Kako su dojavili građani, potres se osjetio u Pločama, na Pelješcu i u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo