Razbijene tri tajne celije dzihadista u Hrvatskoj

Celije za regrutiranje osoba trebale su biti u Rijeci, Puli i Zagrebu. Nakon sto su sprijeceni, clanovi su otisli u inozemstvo, a njihovi su ideolozi prestali dolaziti

8.12.2014.
21:18
VOYO logo

Hrvatske tajne sluzbe vec godinama djeluju na prevenciji odlazaka potencijalnih dzihadista u borbe na podrucju Bliskog istoka.

Cim dobiju informacije da netko namjerava krenuti u krizne zone, pocinju s pokusajem da ih od toga odgovore. Situacija se po tom pitanju intenzivirala otkako su na podrucju Iraka i Sirije ojacali teroristi ISIL-a koji aktivno regrutiraju mlade ljude s podrucja Europe i indoktrinacijom im zele usaditi radikalne islamisticke stavove te ih - konacno - regrutirati kao borce za odlazak u rat. U procesu zaustavljanja odlazaka potencijalnih dzihadista u rat, hrvatske tajne sluzbe suraduju s regionalnim tajnim sluzbama, stranim tajnim sluzbama te obavjestajcima iz islamskog svijeta, saznajeJutarnji list iz visokih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski su obavjestajci, doznaje dnevni list, uspjesno odgovorili od toga nekoliko osoba koje su namjeravale krenuti u ratne zone. Rijec je, uglavnom, o vrlo mladim osobama koje prolaze krizu identiteta i koje je ponekad tesko odgovoriti od onoga sto su zacrtale da ce uciniti. Kada su potencijalni islamisticki borci identificirani, tajne sluzbe s tim su ljudima razgovarale ili izravno ili preko obitelji.

Vehabije i selefije

Obavjestajci su znali od samog pocetka i za slucajeve zena iz Hrvatske koje su presle na islam i prihvatile radikalne vjerske stavove - poput Irene Horak ili Dore Bilic. Osim toga, hrvatski obavjestajci aktivno prate i kretanja potencijalnih dzihadista preko svog teritorija u suradnji s ostalim hrvatskim institucijama, poput MUP-a i carine, ali i partnerima iz drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokusaj organiziranja radikalnih islamista u Hrvatskoj nesto je starijeg datuma nego sto sira javnost zna. Naime, premda tajne sluzbe prate problem terorizma s islamistickim predznakom jos od devedesetih, kada su u susjednu BiH poceli pristizati mudzahedini, a s njima i "drugacije" tumacenje islama poznatu kao vahabizam i selefizam - iz cijih se zajednica, u pravilu, regrutiraju i buduci borci ISIL-a - hrvatske su tajne sluzbe prije nekoliko godina uspjesno zaustavile eskalaciju islamskog radikalizma u Hrvatskoj i tu su postignuti najveci rezultati.

Postojali su pokusaji stvaranja celija, i to na podrucju Zagreba, Pule i Rijeke, koje su trebale biti temelj sirih organizacija spremnih na sirenje netolerancije i radikalizaciju. Tajne sluzbe stavile su ih pod diskretni nadzor, mada su se clanovi celije nastojali sastajati u potpunoj diskreciji, a nisu koristili ni mobitele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajne sluzbe su te celije razbile - clanovi su se prestali sastajati, dio clanova je otisao u inozemstvo, a njihovi ideolozi koji su u Hrvatsku dolazili iz drugih zemalja prestali su dolaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo