RAVNATELJI LJUTI ZBOG MJERA U ŠKOLI: / 'Ovo nije prijedlog za ulazak u škole nego u Černobil'

Image

Djelatnici škola, ukratko rečeno, smatraju da su zaštitne mjere neprovedive u odgojno-obrazovnim ustanovama

1.5.2020.
18:07
VOYO logo

Epidemiološke upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o zaštitnim mjerama koje bi se trebale primjenjivati početkom ponovnog otvaranja škola 11. svibnja nisu impresionirale struku. Djelatnici škola, ukratko rečeno, smatraju da su zaštitne mjere neprovedive u odgojno-obrazovnim ustanovama. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je održala virtualni sastanak s ravnateljima te predstavnicima osnivača škola pa su razgovaralu upravo na tu temu.

Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa iz Bregane, komentirao je mjere za Slobodnu Dalmaciju pa rekao da "ovo nije prijedlog za ulazak u škole u Hrvatskoj, nego za ulazak u Černobil". Za ovog ravnatelja nema sumnje kako upute o mjerenju temperature učenika i djelatnika, toaletima u svakoj učionici, praonicama rublja u školama i mnogim drugim preporukama predstavljaju nešto što će "Divjak demantirati isti dan i objasniti kako je to samo bio prijedlog".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim da su neke mjere 'copy-paste' iz Danske, ali Hrvatska nije Danska i postoje vrlo bitne razlike između naša dva sustava. Nemamo u Hrvatskoj ni svi iste uvjete, nije isto ako negdje na otoku imamo dvoje ili troje djece u razredu, a u Zagrebu ili Varaždinu 30", komentirala je za Slobodnu Dalmaciju predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJENE UPUTE ZA NASTAVU OD 11. SVIBNJA: /

U razredu do 9 učenika, neki će ostati doma; Ministarstvo ima važnu poruku za roditelje

Image
OBJAVLJENE UPUTE ZA NASTAVU OD 11. SVIBNJA: /

U razredu do 9 učenika, neki će ostati doma; Ministarstvo ima važnu poruku za roditelje

Puno je nejasnoća

Šprem kaže da se na prvi pogled odluka da maksimalno devetero učenika smije biti u razredu nelogičnom kao i to da se u tu skupinu nova djeca ne smiju primati 14 dana. Predsjednica učiteljskih sindikata pita se, što ako roditelji koji rade dovedu jedan dan u školu 10 do 15 djece, te nastavlja pitanjem kako će učiteljica odlučiti koga će ostaviti, a koga poslati kući. Šprem kaže da onaj tko je donio takve odluke nije ni pola sata proveo u školi.

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell
Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Nabrojala je i nedostatke uputa: djecu, koja obično imaju oko pet školskih sati, nitko neće moći zaustaviti da ne zagrle prijatelja/icu ili učitelja/icu, također prostorni uvjeti naših učionica su takvi kakvi jesu, a osigurati da svaki razred ima svoj toalet ili "direktan izlaz na terasu, veći balkon, a po mogućnosti i dvorište". Šprem to smatra nemogućim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lošije je nego što sam očekivao, to je nemoguće ostvariti! Teoretski, možete imati situaciju da svega jedno dijete dođe na nastavu u školu, a ostatak razreda ne. Što će onda učiteljica toga razreda? Prije podne raditi s tim djetetom u školi, a popodne s ostatkom razreda u nastavi na daljinu? Navedite mi zakon prema kojemu ja djelatnika mogu natjerati da radi dvostruko! Da ne govorim o mjerenju temperature djelatnicima na odlasku i dolasku u školu, o čemu bih još trebao voditi evidenciju...", rekao je za Slobodnu Dalmaciju, Đuro Baloević, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola te ravnatelj solinske OŠ Vjekoslav Parać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj naglašava kako je i njegova škola prije dva dana nabavila materijal i zaštitnu opremu za školu i da je iznos koji su platili bio 10.000 kuna. "To bi trebalo biti dovoljno za dva tjedna, a što poslije toga? Tko će to platiti? pita se ravnatelj Baloević.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo