RAVNATELJ HZJZ-A: / 'Pridržavajte se pravila. Postoje represivne mjere koje ne bismo htjeli primjenjivati, ali ako će biti potrebno...'

Image
Foto: Pixsell

'U ovom trenutku je najvažnije da se smanji socijalni kontakt i prijenos virusa s osobu na osobu, zato su mjere donesene'

19.3.2020.
21:50
Pixsell
VOYO logo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o aktualnoj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj i mjere koje je uveo Naciolni krizni stožer.

Danas bilježimo 24. dan od prvog oboljelog pacijenta, a potvrđeno je 105 slučajeva zaraze koronavirusom. Više od 12 tisuća ljudi trenutno je u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obdukcija tijela prvog preminulog

U Istri je preminuo 71-godišnji ugostitelj, no okolnosti njegove smrti još se istražuju. Capak je potvrdio kako je napravljena obdukcija te se pokazalo kako je preminuli bio pozitivan na koronavirus.

"Napravljena je obdukcija tijekom poslijepodneva i čeka se konačan nalaz patologa. Čim patolog da svoje konačno mišljenje, mi ćemo ga objaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se obdukcija visokoinfektivnog preminulog obavila, potrebni su posebni uvjeti koje mi ovdje u Hrvatskoj, koliko je meni poznato, imamo samo na jednom mjestu", objasnio je Capak.

Dodao je kako je Udruženje patologa Europe izdalo mišljenje da ne bi trebalo raditi obdukciju kod sumnje na zarazu koronavirusom zbog zaraznosti i zbog teškoća održavanja sterilnosti odnosno zaštite patologa i njegovog suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ravnatelj Klaićeve bolnice tražio je od svih koji su bili u inozemstvu u posljednja dva tjedna da budu u samoizolaciji. Koliko mi je poznato - tamo nema pozitivnih liječnika", rekao je Capak i dodao kako je to pravo ravnatelja.

"Ako su zaključili da bi se dobra kontrola mogla napraviti na taj način, onda je to dobra mjera", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolozi rade težak posao

Tvrdi kako epidemiolozi ulažu puna truda u pronalaženje svih kontakata. "Od prvih desetak oboljelih našli smo sve kontakte, a nakon toga nemamo vremena za detaljno traženje već tražimo liste jer epidemiolozi nemaju više vremena da se bave stotinama kontakata", rekao je ravnatelja HZJZ-a i dodao kako se cijeli postupak ubrzava te da je sve napravljeno kako treba.

"Ne vjerujem da se tu dogodio bilo kakav propust, ali to postaje sve teže i teže i sve se više vremena troši na to", objasnio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Držite se mjera'

Na građane je apelirao da se pridržavaju donesenih mjera. "U ovom trenutku je najvažnije da se smanji socijalni kontakt i prijenos virusa s osobu na osobu, zato su mjere donesene. Oni koji se ne pridržavaju - neka se ugledaju na one druge, koji ih se pridržavaju i ne okupljaju se već drže druge na distanci", kazao je Capak.

"Pozivam one koji se ne drže mjera da promijene način ponašanja. Za to postoje i represivne mjere koje ne bi htjeli upotrijebiti, a bude li potrebno, policija se napraviti svoje", dodao je i naglasio kako su sve mjere uvedene u smjeru da se što prije zaustavi širenje zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo