'SVJEDOČIMO STRAVIČNOM KRVOPROLIĆU' / U Saboru je izvješena ukrajinska zastava, stigao i Plenković: Gromoglasnim pljeskom pozdravljen ukrajinski veleposlanik

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U sabornici su izvješene i hrvatska i ukrajinska zastava, a dok je Plenković govorio o Ukrajini Saborom se prolomio dugotrajan i gromoglasan pljesak

2.3.2022.
11:29
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas u Saboru podnosi izvješće o stanju u Ukrajini.

"Već sedmi dan traje brutalna agresija na Ukrajinu. Dan 24. veljače će tektonski promijeniti sve što znamo o međunarodnim odnosima. Punih 77 godina nije bilo ovakvog rata", kazao je Plenković i objasnio kako su "ovim neviđenim činom pogaženi sami temelji na kojima počiva Europa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sabornici su izvješene i hrvatska i ukrajinska zastava, a dok je Plenković govorio o Ukrajini i pozdravio veleposlanika Ukrajine, Saborom se prolomio dugotrajan i gromoglasan pljesak.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ukrajinska i hrvatska zastava u Saboru

Image
'MORAMO BITI LJUDI' /

Profesor iz Kijeva: 'Ovo je rat za uništavanje Ukrajine. Kada će to stati? Problem je kupiti kruh!'

Image
'MORAMO BITI LJUDI' /

Profesor iz Kijeva: 'Ovo je rat za uništavanje Ukrajine. Kada će to stati? Problem je kupiti kruh!'

'U tijeku je rat Davida i Golijata'

"Svjedočimo potresnim prizorima stravičnog krvoprolića, stradanja nedužnih civila, žena, djece, staraca i namjernom sijanju straha. Nije slučajno što je Hrvatska ujedinjena u osudi ruske agresije i što su i parlamentarna većina i oporba jedinstveni u svom stavu i zato vam čestitam na jedinstvenoj odluci u kojoj ste najoštrije osudili ovu agresiju. Bojišnica se proteže na više od 2000 kilometara. U tijeku je rat Davida i Golijata. Svima onima koji relativiziraju napad na Ukrajinu treba reći da nema više strana, postoji agresor i postoji žrtva", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da više nema panike što se tiče Sberbanka jer je u tijeku sanacija i objasnio je kako nema štete. "Sve to smo spriječili jer smo radili dan i noć", dodao je.

'Budimo danas uz Ukrajinu'

U Hrvatskoj je oko 600 izbjeglica iz Ukrajine. Otkrio je i da je veleposlanica Hrvatske u Ukrajini u Lavovu i da je otišla iz Kijeva. Nakon toga se začuo veliki pljesak saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržavajući Ukrajinu i poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne pognu glavu, budimo danas uz Ukrajinu. Slava Ukrajini!". Nakon toga se ponovno čuo gromoglasan i dugotrajan pljesak.

Nakon govora premijera u Saboru, uslijedila su pitanja zastupnika po saborskim klubovima, a Marijana Petir pitala je premijera o stanju u BiH i može li se ukrajinska kriza preliti na BiH i jesmo li dovoljni sigurni te što se u tom segmentu poduzima. "Vodimo računa o stabilnosti u okruženju. Naša politika je podrška tim zemljama prema EU-u. Što se tiče spremnosti sigurnosnih službi, o tome vodimo računa. Šaljemo političku poruku da se suzdrže od incidenata", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo