je li to dovoljno? / Raste minimalna plaća - radnici sretni, poslodavci poručuju Plenkoviću: 'Zašto se hvali kada će to platiti netko drugi?'

Od prvog siječnja minimalna plaća u Hrvatskoj raste za 10 posto, odnosno za 350 kuna.

29.10.2021.
7:00
VOYO logo

Radnici koji rade za minimalac pozdravljaju odluku koja će im pokriti dio režija, ali sindikati upozoravaju - za dostojanstven život sve plaće trebaju još rasti.

"Dosta ugodno iznenađenje naspram tih minimalnih plaća", komentirala je Jelena Golik, radnica u trgovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i s ovih 3750 kuna koliko će primati oko 51 tisuća radnika na minimalcu, preživjeti mjesec u Hrvatskoj, u vrijeme sve većih cijena, je izazov.

"Stanarina bude oko 1000 kuna, na to treba još dodat struje 250 kuna, 100 kuna vode, ode nešto i na telefone, bude 1700 kuna. Na to dođe još minimalno 1000 kuna hrane", dodala je Golik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelenina šefica bi svojim radnicima rado isplaćivala i puno veću plaću, ali tako bi, kaže, ubrzo svi ostali bez posla.

"Poslodavci imaju jako puno davanja u velikim iznosima. Kada bi država napravila to da se to ukine ili smanji, svaki poslodavac, ja prva bi bila sretna da to pretočim u plaće", objašnjava Ines Bukovac Lipovac, direktorica lanca trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku da minimalna plaća iznosi pedeset posto prosječne i šezdeset posto medijalne plaće pozdravljaju i sindikati, no naglašavaju da obitelji bez zaduživanja ne mogu preživjeti ni s dvije takve.

"Minimalna potrošačka košarica za tročlanu obitelj u ovom trenutku se kreće negdje oko 7800 kuna. Međutim, nekakva koliko toliko normalnija košarica tročlane obitelji je 10 i pol tisuća kuna. Dakle, tu sasvim sigurno ni dvije minimalne, ili medijalna i minimalna nisu dovoljne za nekakav dostojniji život", smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade kažu da su u posljednjih 5 godina minimalnu povećali koliko su mogli.

"Povećali smo je za 1254 kune, a to je 4 puta više nego u prethodne tri vlade", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz Glasa poduzetnika im poručuju da se nemaju čime hvaliti.

"Prihodi proračuna za doprinose, za mirovinsko i zdravstveno svaki mjesec porasti nekakvih 10-ak milijuna kuna. I mi zaista ne vidimo razlog zbog čega bi se trebao premijer hvaliti time da je Vlada donijela odluku koju će netko drugi morati plaćati i isfinancirati", kaže direktor udruge Glas poduzetnika, Dražen Oreščanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"40 milijardi kuna smo prošli trošak COVID-a. Najveći dio toga su mjere za očuvanje radnih mjesta gdje je država, Vlada u ime poreznih obveznika plaćala između ostalog za očuvanje radnih mjesta u tom istom gospodarstvu", komentirao je ministar Zdravko Marić

S ovih 563 eura u bruto iznosu hrvatski radnici na minimalcu zarađivat će više od kolega iz Latvije, Rumunjske, Mađarske i Bugarske. Minimalne plaće od 579 eura u Češkoj, 642 eura u Litvi ili 1110 eura u Sloveniji, još uvijek su nam nedostižne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo