Zločin protiv prirode / Rasprava u Saboru otkrila koje životinje najčešće krijumčare iz Hrvatske: Kao šverc, droge, oružja, ljudi

Image
Foto: Pixabay

Ptice, školjke, gmazovi, krzna ugroženih ili čak kritično ugroženih sisavaca... popis je ogroman. Zakonske izmjene podržali praktično svi klubovi

2.6.2022.
16:12
Pixabay
VOYO logo

Zastupnici su u četvrtak podržali izmjene i dopune Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama upozorivši da se godišnja vrijednost međunarodne trgovine divljim vrstama procjenjuje u milijardama eura, a u Hrvatskoj su posebice na meti naše zaštićene endemske vrste.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da se godišnja vrijednost međunarodne trgovine divljim vrstama procjenjuje u milijardama eura, a u velikoj mjeri odnosi se na farmaceutsku, prehrambenu, kozmetičku, modnu industriju te trgovinu kućnim ljubimcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Potraga Istražuje /

Majmuni iz Afrike, papige iz Južne Amerike, zmije iz Azije... Što se sve pokušalo prokrijumčariti u RH?

Image
Potraga Istražuje /

Majmuni iz Afrike, papige iz Južne Amerike, zmije iz Azije... Što se sve pokušalo prokrijumčariti u RH?

Upozorio je da je trgovina divljim vrstama tako profitabilna da, uz zakonitu trgovinu, još veći pritisak na ugrožene vrste stvara nezakonita trgovina. Horvat je rekao i kako se procjenjuje da je po vrijednosti nezakonita trgovina divljim vrstama u samom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima.

Naglasio je da se izmjene i dopune tog zakona donose zbog usklađivanja s EU zakonodavstvom, a njima se, među inim, mijenjaju i dopunjuju prekršajne odredbe te
propisuju uvjeti komercijalnog korištenja strogo zaštićenih zavičajnih vrsta koje nisu obuhvaćene uredbama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ljubomir Kolarek (Klub HDZ) poručio je da Hrvatska nije iznimka u sve raširenijoj ilegalnoj trgovini divljim vrstama jer su na meti kolekcionara endemske vrste koje odnose u svoje kolekcije ili ih preprodaju drugima. Na meti krijumčara čančare i barske kornjače te češljugari, kao i periske i prstaci.

Od češljugara do risova

Osim endemskih vrsta, u Hrvatskoj se najviše krijumčare i strogo zaštićene zavičajne vrste, prije svega kornjače čančare, barske kornjače, različite vrste ptica, ptice pjevice (najčešće češljugari) te školjkaši poput periski i prstaca. Uz to se ilegalno krijumčare lovački trofeji i krzna vuka, risa i medvjeda kao i ptica grabljivica, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je u Hrvatskoj i danas prisutno nekontrolirano prekomjerno izlovljavanje, kako bi se životinjski i biljni primjerci koristili u međunarodnoj trgovini, upozorila je i Mirela Ahmetović (SDP). Pozdravila je unaprjeđenje zakona, ali naglasila da prvenstveno treba osigurati njegovu provedbu. Založila se i za revnije i odgovornije postupanje Državnog inspektorata kako bi se osigurala dosljedna provedba zakona.

I Vilim Matula (ZLB) smatra da su izmjene i dopune tog zakona "korak u dobrom smjeru", ali je upozorio i da su u našoj zemlji oglasnici prepuni egzotičnih i divljih životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći kako su životinje "rezervoar" mnogih bolesti koje mogu evoluirati u pandemiju, Matula smatra da bi i Hrvatska trebala slijediti primjer Italije koja je donijela potpunu zabranu uvoza životinja iz drugih zemalja, posebice egzotičnih.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo