drama na zagrebačkom laništu / Rasplet sage o obrisanom muralu: Brisanje su tražili građani?

Pobuna u zagrebačkom Laništu - poznatom po velikom broju branitelja koji ondje žive, zbog murala posvećenog Vukovaru i Slobodanu Praljku.

29.10.2021.
20:15
VOYO logo

Nakon što je Grad Zagreb zbog pritužbe tražio od HEP-a da Izbriše mural koji su nazvali "neprimjerenim" zbog Praljkove presude za ratni zločin - već sinoć nacrtan je novi, ali samo onaj posvećen Vukovaru koji nije trebao biti obrisan.

"Za 30-tu obljetnicu, 30-tu godišnjicu Vukovara i dan Svi sveti jako su pogodili nas, i mene. Srce mi se slama. Tako sam bio uzbuđen kad sam došao da vidim šta su počeli raditi. Čak je čovjek iz HEPa zaplakao jer je rekao da mu je brat poginuo tamo. Da nisu smili to dirati. Rekao sam im - kad ste to dirnili, to kao da ste dirnili osinjak. Ak dirneš u osinjak, osinjak će vas izbosti", smatra Josip Horvat, vukovarski branitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve je krenulo zbog murala Slobodanu Praljku koji se nalazio sa strane, a čije brisanje je tražio predsjednik četvrti Novi Zagreb Zapad - Tomislav Vukoja:

"Poštovani,
na dvije lokacije u naselju Lanište nalaze se neprimjereni grafiti. Na trafostanici koja se nalazi kod benzinske postaje, nacrtan je grafit Slobodana Praljka. General Praljak je osuđeni ratni zločinac i molim da u skladu s time izdate rješenje za uklanjanje grafita."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukoja danas objašnjava kako on to nije poslao sam od sebe.

"Vezano za mural Slobodana Praljka je tražilo nekoliko građana koji su slali mailove na predsjednika gradske četvrti i tražili su da se mural osuđenog ratnog zločinca makne s javne površine", objašnjava Vukoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uklanjanje murala /

Oglasio se HEP evo što kažu o slučaju murala: 'Postupili smo po nalogu Grada'

Image
uklanjanje murala /

Oglasio se HEP evo što kažu o slučaju murala: 'Postupili smo po nalogu Grada'

Vukovarskom branitelju - Antunu Petriću Frenkiju koji je i tri puta ranjen - nije jasno zašto se o tome nije raspravljalo na sjednici Gradske četvrti, kao i mnogo drugih stvari.

"Umjesto da se izbriše jedna strana koja je za njih neprimjerena, iako o tom bi se dalo razgovarati jer ima puno neprimjerenih stvar u gradu Zagrebu, oni su izbrisali naš mural 204 vukovarske brigade, izbrisali su groblje, dinamo, BBB, što ja ne vidim da ima išta uvredljivo. Za ove dane pred Vukovar, za mene je to strava", rekao je branitelj Antun Petrić Frenki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je došlo do greške, jutros je priznao i prvi čovjek grada.

"Greškom su uklonjeni svi murali na trafostanici, greškom su uklonjeni murali 204 gradijskoj brigadi, mural posvećen dinamu i žrtvama Vukovara. kao što znate opet je ponovno oslikan mural žrtvama vukovara, to će biti, vjerujem, legalizirano, i to je to", rekao je Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trafostanica na Laništu tako je sinoć opet vraćena na staro. Pitanje je samo tko će osvanuti na mjestu Slobodana Praljka - čiji obrisi se još uvijek vide.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo