RANKO OSTOJIĆ PISAO JANDROKOVIĆU: / 'Hrvatski sabor bi trebao obilježiti Bitku na Sutjesci'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

'Najviše je Dalmatinaca bilo i među poginulima, oko 3000, a najveće gubitke pretrpjela je Druga dalmatinska brigada s 800 poginulih', uvjerava Ostojić.

27.12.2017.
17:37
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Potpredsjednik SDP-a RankoOstojić zatražio je od predsjednika Sabora GordanaJandrokovića da Hrvatski sabor iduće godine postane pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice bitke na Sutjesci koja se početkom ljeta 1943. vodila na toj rijeci u Bosni i Hercegovini.

"Iako postoje različita gledišta o razlogu što se tako veliki broj Hrvata nalazio u partizanima, je li to bila pripadnost Komunističkoj partiji i ideologiji ili bunt protiv sporazuma Pavelića i Mussolinija kojim je veliki dio Dalmacije predan Italiji, poznato je da su se u tom razdoblju na Sutjesci nalazile četiri partizanske divizije i brigada zajedno s centralnom bolnicom što je zajedno iznosilo 22.148 boraca. U skladu s tablicama koje postoje, vidljivo je da su među partizanima na Sutjesci najbrojniji bili Dalmatinci, a Split i Šibenik jedini gradovi s četveroznamenkastim brojem boraca. Najviše je Dalmatinaca bilo i među poginulima, oko 3000, a najveće gubitke pretrpjela je Druga dalmatinska brigada s 800 poginulih", obrazlaže svoju ideju Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedniku Jandrokoviću poručio je i da se današnji povjesničari slažu oko toga da Dalmatince u rat nije otjerala ideologija, nego teror talijanskih fašista.

Jandroković se dosad nije službeno očitovao na ovaj prijedlog koji bi se pred članovima Predsjedništva Sabora mogao naći već početkom siječnja, no u neslužbenim razgovorima s HDZ-ovcima lako je shvatiti da malo tko razumije zašto bi jedna od najviših državnih institucija obilježavala taj ratni sukob u drugoj državi, bez obzira na brojne hrvatske žrtve, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo