posao od 15 milijuna kuna / Radovima na trakošćanskom jezeru nema ni traga, dvorac gubi posjetitelje. Evo gdje se opet pojavio problem

Kažu da se češće čistilo u doba Frankopana nego u ovo naše doba

11.5.2021.
7:00
VOYO logo

Već dva mjeseca prošlo je otkako je najavljeno isušivanje jezera kod dvorca Trakošćan, prvo nakon 60 godina. Kažu da se češće čistilo u doba Frankopana nego u ovo naše doba. Ali opet se javio problem, ovaj puta oko papirologije pa, radovi još nisu počeli, a kad će, ne zna se.

Posao vrijedan 15 milijuna kuna uključuje i premještanje devet tona ribe i uklanjanje 200 tisuća kubnih metara mulja. Kad se to učini jezero bi umjesto sadašnjih tri metra, trebalo biti duboko barem 6, koliko je bilo prije nego što se zapustilo. Ali dok se to dogodi moglo bi imati i samo metar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na radove se upozoravalo

Prošao je Uskrs, a prošao je i cijeli travanj, a radovima na trakošćanskom jezeru, najavljenima još u ožujku, ni traga, iako se ono iz godine u godinu sve više pretvara u baru. U međuvremenu, Trakošćan je možda izgubio i tisuće posjetitelja jer je većina smatrala da je oko dvorca niknulo veliko gradilište. Na radove ih se čak i upozoravalo.

''Ono što je najveći problem bio u cijeloj toj proceduri je činjenica da smo neprekidno bili izloženi pitanjima posjetitelja, kako dvorca, tako parka u cjelini i tu smo najteže odgovarali. S medijima je relativno lakši posao, ali kako nekome kome smo već tri puta rekli da praznimo jezero pa da nek ne dođe, teško smo ih razuvjerili'', rekao je ravnatelj Dvorca Trakošćan Adam Pintarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje je sve zapelo? U birokraciji i sudskim sporovima. Problemi su nastali nakon odabira i potvrde najpovoljnijeg izvođača radova.

''Međutim u međuvremenu je nezadovoljni ponuditelj podnio upravnu tužbu i dobio upravni spor protiv rješenja DEKOM-a što je značilo da mi moramo poništiti našu odluku i ugovor i ponovno provesti postupak odlučivanja, a to smo i učinili i nije se ništa promijenilo. Ostao je isti izvoditelj, ista cijena, isti rok, troškovnik sve isto'', rekao je Danijel Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zagrijavamo se /

Ledenjačka jezera milijunima prijete poplavama zbog globalnog zatopljenja

Image
Zagrijavamo se /

Ledenjačka jezera milijunima prijete poplavama zbog globalnog zatopljenja

Jedino što nije ostalo isto je početak radova na jezeru. Tek krajem travnja potpisan je novi ugovor s izvođačem, znači onim istim s kojim je bio raskinut. Na jezeru se treba ispustiti voda, izvaditi mulj, ali i izloviti i premjestiti devet tona ribe. No, malo se govori o tome kako će se i kada to raditi.

Živi bili pa vidjeli

Lokalni ribiči danas nisu bili raspoloženi za izjave. I oni će sami tek za nekoliko dana znati detalje svog dijela posla. No jedna stvar je poznata, a to je da kod njih postoji sve veći strah da će sa svakom novom odgodom i dolaskom viših temperatura ribe doživjeti veći šok tijekom premještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najgorem slučaju još bi se nekoliko tjedana moglo čekati da se potvrdi izvedbeni projekt izvođača radova na jezeru, no iz Hrvatskih voda ponovno nas uvjeravaju da će stvari ići brže.

''Mi ćemo već drugi tjedan početi s nekim predradnjama, predpražnjenje jezera, privremeni zagad, akcije na preddeponiji, odnosno na privremenim šumskim putevima. Ono što svi očekuju je to pražnjenje jezera, a to bi trebalo biti konačno do kraja svibnja'', kazao je Bunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se reklo, živi bili pa vidjeli. Do tada, oni koji svrate do Trakošćana i dalje mogu biti sigurni da će moći uživati u romantičnom pogledu na dvorac s ruba jezera i na cijeli, strojevima netaknuti perivoj. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo