ostali bez strpljenja / Radnička drama u pulskom Uljaniku - Europska komisija odobrila državna jamstva za plaće: radnici najavili štrajk

Europska komisija odobrila je plan hrvatske Vlade da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za kredit od 96 milijuna eura. No, jutros je pokušaj mirenja sindikata s Upravom propao pa su najavili da će ujutro početi štrajkati

22.1.2018.
18:52
VOYO logo

Iako su i jutros došli na posao - radnici nisu izdržali. Njih stotinjak spontano se okupilo pred zgradom Uprave. 

Traže ono sto im pripada - plaću koju su zaradili, da žive od svog rada. Plaću nisu dobili za prosinac. Razočarani i ogorčeni ne znaju što će reći svojoj djeci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idu mi djeca na fakultet, ne znam što ću im reći", Sabahudin, radnik. 

"45 godina radim u Uljaniku i nikad nije bila ovakva situacija", rekao nam je još jedan od zaposlenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je 11. siječnja odobrila da se za spas brodogradilišta da jamstvo od 96 milijuna eura. No, za to treba i odobrenje Europske komisije - bez kojeg Uprava nije mogla ništa obećati. 

"Možda nije dobro započeti štrajk jer sve informacije govore da će odluka koju svi iščekujemo vrlo skoro stići i ste strane učinili smo sve da našim radnicima kažemo da je odluka na njima", kaže Hrvoje Markulinčić, direktor korporativnih komunikacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za radnike i sindikate sve su to prazna obećanja. Po prvi put traže i smjenu Uprave. 

"Danas već po drugi put u zadnji pet dana da smo se mirili, bio je poslodavac koji nam nije dao jamstva da će isplatiti ni plaću ni božićnicu.. u štrajku smo", Boris Cerovac, Jadranski sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su glasnije najave o otpuštanju 1600 radnika. Uprava uvjerava da to toga neće doći još najmanje dvije godine. To što nude premalo je za radnike.

Oko 4500 ljudi zaposleno je u Uljaniku i riječkom 3.maju, koji je dio Uljanik grupe. U brodogradilistima nerijetko rade svi čanovi obitelji. Jedna neisplaćena plaća vodi ih u očaj i na kraju propast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo