Radnicima teror, banci nekretnine

'Izobličena, zgrčena lica, oči podbuhle od plača, brada im se tresla...', prisjeća se sindikalistica izgleda istraumatiziranih radnica jedne od ugašenih tvrtki nekoć slavnog MTČ holdinga.

24.1.2012.
15:55
VOYO logo

Od MTČ Holdinga nije ostao ni kamen na kamenu, kaže nam sa žaljenjem Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske. Ona je, kako kaže, dala sve od sebe da "MTČ ne bude novo Kamensko", ali zahvaljujući zakonima ove države te pojedinim institucijama, upravo se to dogodilo.

Zadnje žrtve koje su pale u to ime su 240 zaposlenika MTČ Tvornice čarapa, koji potražuju višemjesečne plaće, nakon što su u toj firmi proživjeli pristojnu porciju torture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnice su mi dolazile na razgovor sa svim fiziološkim, medicinskim simptomima šoka - izobličena, zgrčena lica, očiju podbuhlih od plača, brada im se tresla... To je nešto najstrašnije što sam vidjela u 16 godina sindikalnog rada, a mislila sam da sam vidjela sve - štrajkove, bijes, tučnjave, kriminal, radnike koji žele tući upravu, upravu koja mene želi istući", kaže Šokčević.

Pogrom

"Proživljavale su pogrom", optužuje sindikalistica, "od strane vlasnika i direktora tvrtke Darinke i Špire Krička, Ivana Krajačića te Ksenije i Darka Preiningera", i to zato što su radnici, kaže, prije godinu dana pokušali proglasiti stečaj na vrijeme i spasiti proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije su im prijetili otkazima, a da bi dokazali da misle ozbiljno izbacili su na ulicu Radničko vijeće i sindikalne povjerenice, potpuno protuzakonito. Radnici su bili prisiljeni potpisati izjavu da se odriču starog sindikata. Osnovali su novi sindikat. Kod sastavljanja novog Radničkog vijeća, koje je, protivno logici, birala uprava, radnice nisu imale izbora nego glasati za novi sastav, jer uprava točno zna tko je izašao i kako je glasao na izborima. Naš sindikat je pokušavao zaustaviti taj izbor, ali nije bilo smisla, radnici su bili u strahu od progona", kaže nam Šokčević.

Zbog šikaniranja je tražila pomoć i od državnog odvjetništva i inspekcije rada, a oni su joj odgovorili da je problem u Kaznenom zakonu koji radnike ne štiti od teških povreda prava koja imaju po Zakonu o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaduživanje Naime i MTČ je, baš kao i Kamensko, mahnito zaduživan, čime je ubijen svaki napor da se sačuva proizvodnja.

"Banke, prije svega Splitska banka, Porezna uprava i drugi vjerovnici upisani su na nekretnine 'Čaraparije' i oni, ako ne budu mogli biti isplaćeni iz stečajne mase, ostvaruju status razlučnih vjerovnika. Još 2008. godine počeli su se upisivati na zemljišta tvrtke, a ona je potapana i svjesno zaduživana", kaže Šokčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trikotaži iz Čakovca, koja na glavnom gradskom trgu Čakovca ima sjajnu nekretninu, kao i na izlazu iz grada, gdje bi, primjećuje Šokčević, sjajno "legao" kakav stambeni kompleks ili šoping centar, jednostavno nije bilo moguće otiči u stečaj kada je bilo više šanse za sačuvanje proizvodnje.

Kako se to moglo dogoditi?

Radnici su pokušavali proglasiti stečaj zbog toga što uprava nije uplaćivala doprinose u drugi mirovinski stup. Općinsko državno odvjetništvo, koje je zaprimilo desetak prijava zbog MTČ-a, zadužilo je u tu svrhu knjigovodstvenog vještaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je iz nerazjašnjenih razloga lani u travnju utvrdio da uvjeta za stečaj nema, iako doprinosi u 2. stup nisu uplaćivani čitavu 2010. godinu, a nekretnine su bile pod zalogom.

"No, kada je uprava zatražila stečaj utvrđeno je da 'Čaraparija' već 209 dana ne plaća obveze. Tko je, kada su radnici tražili stečaj, držao kočnicu? Ja ne znam", kaže Šokčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj prijavi naveli su kako su radnici umjesto dijela plaće dobili bonove Konzuma, što je protuzakonito. Državno je odvjetništvo radnicima dalo pravnu uputu da se radi o prekršaju, ne kaznenom djelu. Njihovu su prijavu uputili prekršajnom sucu, uz savjet radnicima da to ubuduće rade sami.

Što će se sada zbivati?

Tvornica je sada u sustavu pravosuđa - bit stečaja je namirivanje vjerovnika i to, po svemu sudeći, generalnom ovrhom, smatra sindikalistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stečajni upravitelj (Želimir Uršulin, op.a.) treba snimiti stanje i prikupiti prijave vjerovnika da bi skupština vjerovnika mogla odlučiti hoće li se proizvodnja nastaviti kako bi se namirili iz zarade ili se ide u totalnu rasprodaju imovine. Kada istekne rok za prijavu tražbina, na skupštini ćemo saznati tko su najveći vjerovnici, odnosno tko ima najveći broj glasova. Preostaje nam samo da lobiramo za nastavak proizvodnje. Prema nekim mojim informacijama, postoje tvrtke koje bi pogon i radnike uzele u najam i to po primjerenoj cijeni. No, to se ne može ostvariti bar još dva mjeseca, do skupštine", kaže Šokčević.

Ne vjeruje da će biti prosvjeda radnika jer su sve aktivnosti sindikata i radničkog vijeća, koji su prošli značajne potrese, dodatno oslabljene stečajnim režimom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je krivac?

"Ne optužujem institucije, ali one nam nisu mogle pomoći jer je Kazneni zakon, pogotovo njegov članak 114. tragično loš. Ne štiti radnike i zbog načina na koji ga tretira DORH mogu reći da se pokazao kao placebo. Šikaniranje koje su radnici trpjeli, trebali su po KZ-u prijavljivati sami radnici, jedan po jedan, snositi troškove privatne tužbe i izlagati se daljnjim prijetnjama. Ma kako će oni ikoga tužiti, kad nisu smjeli glavu dići od strojeva!? Smatram da se takva kršenja prava trebaju goniti po službenoj dužnosti i da radnici tu trebaju nastupati zaštićeni kolektivom, odnosno sindikatom", kaže Šokčević.

"Porezna uprava je pogriješila što je oprostila i dopustila MTČ-u reprogram duga za ulaganja u 2. mirovinski stup. Kako se radi o ulaganju u fond, naravno da nije svejedno kada će ti doprinosi biti uplaćeni, jer ih se ne može dalje investirati", zamjera nadalje Šokčević, te zaključuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razočarana sam i lokalnom zajednicom, koja se više bavila time jesam li ja u SDP-u ili HDZ-u, nego o propasti tvrtke koja je tako vitalna za Čakovec".

Rekvijem za kvalitetu, zaradu i zaposlenost

O tome koliko je toj lokalnoj zajednici značio MTČ Holding sa svojih desetak tvrtki-kćeri, govori podatak da je nekoć značio 35 posto prihoda i zapošljavao čak 25 posto radne snage u županiji. Zbog kvalitete koju je garantirala proizvodnja u njihovim pogonima talijanska je Calzedonia planirala u MTČ-u izrađivati Hugo Boss čarape čak i u ova krizna vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo