OGLASIO SE I PLENKOVIĆ / VIDEO Radnici Uljanika od danas ponovno u štrajku: Zavarili vrata na glavnom ulazu!

'Vlada nije dala jamstvo za brodove, to je bilo sanacijsko jamstvo u iznosu od 716 milijuna kuna'

21.3.2019.
17:23
VOYO logo
Image

Zavarivanjem ulaznih vrata na glavnom ulazu u Uljanik počeo štrajk u brodogradilištu

Image

Zavarivanjem ulaznih vrata na glavnom ulazu u Uljanik počeo štrajk u brodogradilištu

Radnici Uljanika su od danas ponovo u štrajku, te su najavili blokadu dva službena ulaza u brodogradilište Uljanik. Prolaz u pulsko brodogradilište moguć je jedino kroz manji ulaz na bulevaru, kroz koji ne mogu proći ni vatrogasna vozila ni hitna služba.

Radnici su zavarili kapiju na glavnom ulazu i kapiju Otok, javlja Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time žele još jednom napraviti pritisak na vladu, a ovo je simbolično "stavljanje ključa u bravu", koje bi radnici svakako htjeli izbjeći.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja JurajŠoljić izjavio je da je radnicima iščekivanje rješenja postalo izuzetno teško te je poručio svima koji odlučuju o sudbini tog brodogradilišta da se konačno slože, donesu neku odluku i prekinu višemjesečnu agoniju trećemajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako premijer Plenković, ministri i koalicijski partneri imaju odgovornost prema ostatku Hrvatske, gdje su tu radnici 3. maja i Uljanika, zar mi nemamo pravo na dostojanstvo. Sedam mjeseci čekamo da netko riješi pitanje 3. maja. Gospodo, gdje vam je odgovornost prema ovim ljudima, prema meni radniku?" upitao je Šoljić.

Naglasio je da su radnici dovedeni u sadašnju situaciju zbog neaktivnosti države. "Zar moramo svi otići iz Hrvatske, ovo je i naša domovina, ne vaša, ovi ljudi žele ostati raditi ovdje. Složite se već jednom, donesite odluku, kakva god bude, ali nek se prekine agonija," kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu da će se odluka o Uljaniku donijeti nakon što se obave još neki razgovori, među inim, i konzultacije s europskim partnerima te da se pritom mora voditi računa o svim aspektima.

"U ovom trenutku moramo voditi računa o svemu, o brodogradnji, o pravima radnika, o političkoj, ekonomskoj, financijskoj, socijalnoj, regionalnoj i europskoj dimenziji i u konačnici donositi odluke koje moraju biti sagledane i kroz širu sliku. Ako gledate da je jedan od glavnih prioriteta fiskalna konsolidacija, izlazak iz postupka prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, svi pozitivni gospodarski pokazatelji, što je bitno zadržati", rekao je Plenković novinarima pa podsjetio radnike:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nisu bila jamstva za brodove, za što smo u prosincu, siječnju, veljači i početkom ožujka isplatili 3,1 milijardu kuna, nego sanacijsko jamstvo u iznosu od 716 milijuna kuna, pokušaj da se ide u restrukturiranje. Taj pothvat nažalost nije uspio, nije bio verificiran ni od naših resora, ni od strane Europske komisije."

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo