OPRAVDANO ILI TRENIRANJE STROGOĆE? / Radnici Čistoće dobili otkaz jer su im otkriveni tragovi narkotika, no postoji velik problem

Diretkor kaže da rad pod utjecajem teška povreda radnog odnosa, no što ako su konzumirali narkotike u slobodno vrijeme?

27.7.2021.
20:45
VOYO logo

Dva djelatnika splitske Čistoće  dobila su otkaz nakon što im je  nasumičnim testiranjem zaposlenika u organizmu im je utvrđeno prisustvo narkotika.

"Sukladno pravilniku to je teška povreda obveze iz radnog odnosa i uslijedio je prekid radnog odnosa s tom dvojicom radnika. Rad pod utjecajem bilo kojeg sredstva ovisnosti predstavlja opasnost radnika po njegovu okolinu, kolege", kaže za RTL Lukša Regjo, direktor tvrtke Čistoća Split, prenosi RTL.hr

No, postavlja se pitanje jesu li radnici bili pod utjecajem ili je utvrđena prisutnost droga jer tragovi konzumacije, ovisno o metodi testiranja, u organizmu ostaju puno duže nego se učinak osjeća.

"Postoji mogućnost urina, sline, iz kose. Različiti tipovi droge različito se zadržavaju u organizmu. Recimo za dva, tri dana heroin će ishlapiti. Međutim kod marihuane i do godinu dana se u kosi može vidjeti", kaže Dubravko Klarić, kriminalist i stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema kvantitativne analize'

Dakle, moguće je da radnici nisu bili drogirani na radnom mjestu nego da su konzumirali droge u slobodno vrijeme, a postoje i lijekovi koji mogu pokazati prisustvo zabranjenih supstanci u organizmu kaže Klarić.

"Ja bih rekao da je nekakvo demokratsko pravo čovjeka biti pod utjecajem nečega. Vi uzmete neke tablete, analgetike nekog djelovanja i piše na njima da ne trebate upravljati vozilom. Ali ako vas se ide testirat, pokazat će da imate prisutnost. Jer ovdje kod droge, za razliku od alkohola, nemate kvantitativnu analizu", dodao je Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obaveza testiranja na nedozvoljene supstance rješava se internim pravilnicima. U Čistoći Split radnici pri zapošljavanju potpisuju pristanak na nenajavljena testiranja, a sankcije se provode prema pravilnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo