'Radnice tjeraju da rade i po mjesec dana bez odmora'

29.9.2011.
19:41
VOYO logo

Saborski klub HSS-a nije se složio s dijelom odredbi Vladina prijedloga izmjena Zakona o trgovini kojim se trgovinama dopušta da rade od 0-24 sata, uz objašnjenje kako je temelj za donošenje ovog zakona odluka Ustavnog suda koji je 2009. godine odlučio da se ukidaju odredbe kojima je bilo propisano radno vrijeme prodavaonica tijekom tjedna kao i nedjeljom, što bi, smatraju u HSS-u značilo taj sud postaje zakonodavac u Hrvatskoj.

''Ta je odluka Ustavnog suda iznimka u europskim razmjerima. Pozivajući se na tu odluku, Vlada je izbrisala odredbe koje se odnose na radno vrijeme trgovina tijekom tjedna i nedjeljom i omogućila poslodavcima da radno vrijeme određuje kako im odgovara što će se po običaju slomiti na leđima zaposlenih. To je svojevrsni udar na žene, odnosno radnice kojih u trgovini ima više od 200 tisuća i koje s ovim rješenjem gube mogućnost da budu sa svojim obiteljima, a tjera ih se da doslovce bez odmora rade za mjesečnu plaću od 2500 kuna'', ustvrdila je HSS-ovka Marijana Petir. Neki rade bez odmora po dva tjedna, a neki i po mjesec dana, nastavlja ona, što znači da tim ritmom ne mogu raditi cijeli životni vijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštro protivljenje izmjeni Zakona

''Realno je za očekivati da će se dio njih razboljeti, a njihovo će liječenje pasti na teret države, odnosno poreznih obveznika'', smatra Petir te podsjeća da čak 17,3 posto od ukupnog broja zaposlenih čine zaposleni u trgovini.

Saborski klub HDSSB-a oštro se protivi donošenju ovakvog zakona po hitnom postupku jer smatra da treba ići u drugo čitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pozivam i lijeve i desne da prihvate ovu inicijativu za drugim čitanjem, to je negdje na tragu onoga što je rekla i Hrvatska biskupska konferencija da je nedjeljom dan za odmor, uostalom i Bog se odmarao taj sedmi dan i odredio u Bibliji da je to dan za odmor i za obitelj'', poručio je HDSSB-ovac Zoran Vinković.

Neplaćanje radnika je najveći problem

HDZ podržao je izmjene zakona jer tvrde, treba poštivati odluku Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se ovim izmjenama i dalje neće riješiti osnovni problemi u trgovini – otpuštanja, premale plaće, produženo radno vrijeme, neplaćeni prekovremeni rad ili noćni rad, zaključak je saborskog kluba SDP-a.

''Ako je državnih inspektora bilo dovoljno da po cijeloj Hrvatskoj kontroliraju radno vrijeme trgovaca, je li možda došlo vrijeme da ti isti ljudi sada kontroliraju visinu plaća, ugovore koje radnice imaju s trgovačkim centrima ili manjim trgovinama, da kontroliraju uplaćuju li im se doprinosi, plaćaju li im se prekovremeni sati te imaju li i koliko pravo na slobodne dane'', zapitala je SDP-ovka Gordana Sobol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Kajin je uime kluba IDS-a poručio kako se slaže sa svima koji su protiv rada nedjeljom, ali da je zbilja u Hrvatskoj malo drugačija. Radnike treba platiti, tvrdi, to mora biti prvi princip.

Radnike zabranama ustvari otpuštamo

''Mali trgovci ima da se otele prije nego isplate plaće, zakupe, poreze, doprinose, PDV, plate dobavljaču robu... Zato mislim da zabranama ne štitimo radnika nego ga otpuštamo'', zaključio je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi poslodavci koji dolaze, a pogotovo veliki trgovački lanci ne biraju sredstva i žele jednostavno da naši radnici rade do 24 sata. I ja sam protiv toga jer se sve svodi na jedno: kapital, kapital kapital'', govorio je Lucić koji je izmjene zakona ipak podržao, što je zbunilo Zorana Vinkovića jer nije shvatio kako netko može biti protiv zakona i dignuti ruku 'za'.

''U životu i u političkoj praksi puno puta se dogodilo da čovjek ima mišljenje iza kojeg ne stoji. To je fleksibilno sve više-manje i nemojmo sitničariti u tome'', objasnio je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109281160006 arti-201109170326006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo