FOTO: / Josipoviću, kako ovo može biti 'čisto'?

Radnice Kamenskog najavile su štrajk glađu ukoliko Vlada Zorana Milanovića ne omogući isplatu pet preostalih plaća i pola otpremnine koliko im duguje tvrtka u stečaju.

26.3.2012.
13:25
VOYO logo

"Zamolila bih sve u vlasti, upravo i gospodina Ivu Josipovića da nam kažu po čemu mogu znati da je ovdje sve čisto? I ne samo ovdje! Ne mogu vjerovati da netko može reći da je ovdje sve čisto, ne može biti!", kazala je pred zgradom propale tvornice Kamensko radnica Danica Radošević, komentirajući predsjednikovu izjavu koju je pročitala, da je u slučaju Kamenskog sve čisto.

2010. godine bile su zahvalne svima koji su suosjećali s njima, kazala je, ali danas joj se čini, kazala je o Josipoviću, "da je radio na zaštiti suprotnih strana". Radnice su najavile štrajk glađu ukoliko im prosvjed pred Banskim dvorima ne donese ono što zahtijevaju. Traže da se procesuiraju krivci za Kamensko, jer je njegovo uništavanje "dobro planirano i ono je dobro uništeno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogorčene su zato što su bivši čelnici tekstilne tvrtke Antun Crlenjak i Davor Vlajčević uhićeni samo zbog sumnje da su s još tri osobe oštetili državni proračun nenamjenskim trošenjem 14 milijuna kuna subvencioniranog kredita, kojeg je njihova tvrtka "Eko Grad" dobila od Fonda za razvoj i zapošljavanje za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

Kako država nije znala što se događa?

Traže da se pravdi privedu i oni koji nisu prošloga tjedna uhićeni, jer "među njima nisu mnogi drugi koji su uništili Kamensko, ali i druga poduzeća". Prozivaju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ali i ostatak države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako nisu vidjeli da se ne uplaćuju doprinosi? Slali su nas na sistematski pregled u privatnu bolnicu", kazala je Radošević.

Kamensko im duguje pet plaća i pola otpremnine, što im je nelogično. Optužuju i stečajnog upravitelja Zdravka Mitka za potkradanje. Naime, njegovi suradnici u provođenju stečaja već dulje od godinu dana zarađuju između sedam i deset tisuća kuna mjesečno, a radnice Kamenskog nisu vidjele ni lipe od robe koja im je preostala na dan stečaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je novac od prodaje preostale robe?

"Mitak krade zadnji novac koji nama sljeduje i prehranjuje svoju familiju, a naše mogu umrijeti", kazala je radnica Danica Sabljak.

"Nećemo stati na ovome. Mi smo spremne ponovno na štrajk glađu. Mi tražimo svoj novac, sa burze više nitko ne dobiva ni jedne lipe. Od čega da živimo?", pitala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radila 40 godina za 1.600 kuna mirovine

"Žena koja je radila 40 godina i ima 60 godina starosti prima mirovinu od 1.600 kuna. Zar to nije sramota? Nije li sramota da radnici nakon 30 godina staža traži psihijatrijsku pomoć jer se boji što će biti sutra? Trideset posto naših radnica ima obitelji čiji su svi članovi nezaposleni", kazala je Radošević, upozoravajući na teško stanje u kojemu se nalaze.

Je li Petrokemija sljedeće žarište?

Prosvjed su podržali i radnici KIO Orahovice, ali i Hrvatski laburisti te Marija Jelinčić iz Sindikata nezaposlenih koji je u osnivanju. Ona je upozorila i na događanja u kutinskoj Petrokemiji koja će se privatizirati, prorokujući da će zbog toga barem tisuću ljudi završiti na ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnice su, podsjetimo, uvjerene da je njihova tvornica uništena jer se nalazi na atraktivnoj lokaciji kod Zapadnog kolodvora. Upravo okolica Zapadnog kolodvora predviđena je za projekt Integrirani grad, prema kojem će uz Kamensko izniknuti nova zelena oaza.

Studija koju su na zahtjev Grada Zagreba izradili arhitekt Nenad Fabijanić i njegovi suradnici, javnosti je predstavljena dan prije stečaja tvornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike