RASNI NAPADI /

Radiologa diskriminirali zbog židovske vjere, ženu iz Jemena napali zbog boje kože: 'Čupali su mi kosu i udarali me po leđima'

U Osječkoj bolnici liječniku radiologu židovske vjere netko je na zaštitnoj odjeći nalijepio Davidovu zvijezdu. Jučer je u Zagrebu, žena porijeklom iz Jemena koja 16 godina stanuje u Hrvatskoj, napadnuta zbog tamnije puti

7.2.2018.
18:39
VOYO logo

Već 16 godina Alya stanuje u Hrvatskoj. Smatra je svojom zemljom. Tu je rodila, tu radi kao prevoditeljica,  tu joj se djeca školuju. U Zagrebu je njezin dom. Barem je tako mislila do jučer. "Ne osjećam se dobro. Mene je jučer bilo jako strah, nisam mogla spavati. Uzela sam tablete za smirenja. Oni su mi rekli 'ako vidim tebe negdje možemo vas ubiti'", priča nam Ayla.

Zbog straha nije željela da javno objavimo njezino prezime. Napadnuta je usred bijela dana samo zato što je tamnije puti. "Rekao mi je 'odi mrš, je*** ti mater, nemoj dolaziti tu na tržnicu - vi ste ciganka'", priča Ayla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se događalo na Tržnici na Kvaternikovu Trgu. Napao ju je muškarac koji prodaje voće, ali kad je rekla da će zvati policiju u sve uplela i  žena za koju nije sigurna je li riječ o njegovoj supruzi ili djelatnici.

"Ona mi je čupala kosu i uzela voće, udarila me po leđima, a kada sam htjela maknuti ona je trčala iza mene i tukla me i čupala", priča Ayla. Uspjela je pobjeći u jednu od pekarnica gdje su je zaključali pa je od tamo uspjela nazvati policiju. No, i oni su trebali pojačanje jer se verbalni napad nije smirivao ni kad su oni izašli na teren. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam ljuta, tužna. Ja sam plakala jučer puno, ali ne znam šta da radim. Kaže meni policajac 'nitko neće tebe štititi' i da zašto sam ja sama bez svjedoka", priča Ayla. Sramotan slučaj ovih dana i u bolnici u Osijeku.  Netko je uglednom radiologu židovske vjere na zaštitnom odijelu nalijepio Davidovu zvijezdu.  

"Na tu dojavu smo proslijedili i fotografije te pregače i dalje policiji i nadležnim ustanovama za daljnje postupanje", kazala je za RTL Jasminka Milas Ahić, pomoćnica ravnatelja. IZ KBC-a Osijek kažu da se ograđuju od svakog oblika diskriminacije. A ona je, sudeći prema ovim pričama, u Hrvatskoj iz dana u dan jača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo