RADIAKTIVNO ZRAČENJE IZ RUSIJE UZNEMIRILO REGIJU: / Direktor zavoda za nuklearnu sigurnost objasnio o čemu se radi i treba li brinuti

Image
Foto: Pixsell, Thinkstock

U Hrvatskoj i okolnim zemljama izmjerena je povećana radioaktivnost, no stručnjaci uvjeravaju da nije opasna za zdravlje.

3.12.2017.
20:14
Pixsell, Thinkstock
VOYO logo

Krajem rujna u zemljama središnje i istočne Europe zabilježena je povišena koncentracija radioaktivnog izotopa - rutenija 106, objavile su nadležne agencije. Povišena razina trajala je dva do tri tjedna, a suradnjom nadzornih tijela utvrđeno je da radijacija potječe sa područja južnog Urala.

Image
RUSI NAPOKON SVE PRIZNALI: /

'Radioaktivni oblak koji je nedavno prekrio Europu stigao je od nas'

Image
RUSI NAPOKON SVE PRIZNALI: /

'Radioaktivni oblak koji je nedavno prekrio Europu stigao je od nas'

"Srećom, izmjereni nivoi radioaktivnog izotopa u regiji su ispod vrijednosti koje predstavljaju opasnost, bilo za čovjeka, bilo za okoliš" ističe Saša Medaković, direktor Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava kako to što je bio povišen samo rutenij 106, a ne i drugi radioaktivni izotopi poput cezija i joda, ukazuje da uzrok povišene radioaktivnosti nije nesreća na nekom nuklearnom reaktoru.

"Rutenij 106 je radioaktivni izotop koji se, prije svega, koristi u medicinske svrhe", dodaje Medaković, posebno u liječenju nekih vrsta malignih oboljenja oka. Pored toga, moguća upotreba ovog izotopa je kao izvor energije u satelitima i svemirskim letjelicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi priznali da je dolazi od njih

Image

Na odmorištu kod motela Plitvice održana je vježba u kojoj se simulirao scenarij nuklearne katastrofe u elektrane u Krškom. Sudjelovale su sve interventne službe.

Nakon što je ruska meteorološka agencija Roshidromet nedavno konačno priznala da je izuzetno visoka koncentracija rutenija 106 zabilježena u nekoliko područja Rusije, službena Moskva je objavila da se nikakav incident nije dogodio na njenim nuklearnim instalacijama.

Prema agenciji Roshidromet, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. Taj kompleks danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva. Koncentracije Ru-106 u Argajašu su bile 986 puta veće nego u mjesecima prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DETEKTIRAN MISTERIOZNI PORAST RADIJACIJE U EUROPI: Zračenje zabilježeno u nizu zemalja, nitko ne zna što se događa

Dobra je vijest za stanovnike Hrvatske što nikad nije zabilježena koncentracija radioaktivnih izotopa koja bi bila opasna, čak ni nakon nesreće u japanskoj Fukushimi pa ni nakon havarije u Černobilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, radioaktivni oblak i povišena radijacija nakon nuklearne nesreće u Černobilu 1986. doveo je do uvođenja određenih mjera predostrožnosti, poput zabrane određenih prehrambenih proizvoda tipa salate i slično.

"Tada su koncentracije radioaktivnih izotopa bile povišene do te mjere da se moralo nešto napraviti, ali nisu bile u količini koje bi izazvale posljedice po zdravlje. U ovom djelu Europe se nije mogla mjeriti posljedična veza između nesreće i određenih malignih oboljenja i smrti, kakve su viđeni u blizini Černobila", pojašnjava Medaković. Nakon te nesreće, dodaje, uvedeni su sustavi ranog upozoravanja na nuklearnu nesreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuklearne elektrane sigurne, ali...

Image
Foto: PIXSELL, Davor Puklavec

Nesreća u Ukrajini je dovela do straha od nuklearnih elektrana i zahtjeva za njihovim zatvaranjem, što zbog brige o zračenju u nominalnom radu što zbog brige zbog nove katastrofe. Nuklearna nesreća u japanskoj Fukushimi, izazvana cunamijem 2011. te strahove dodatno je pojačala.

Alfred Vidić, stručnjak za upravljanje radioaktivnim otpadom Centra za zaštitu od zračenja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za Al Jazeeru pojašnjava da nuklearne elektrane pri redovnom radu emitiraju dozvoljenu količinu radioaktivnih tvari, ali i da se monitoringom ionizirajućeg zračenja i radioaktivnosti oko nuklearnih elektrana vrši kontrola kako ne bi ugrožavale ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuklearne elektrane su sigurne za redovan rad, kao i za niz predviđenih vanrednih događaja, kaže ovaj stručnjak.

Međutim, nuklearne elektrane imaju i štetan nusprodukt rada, odnosno radioaktivni, nuklearni otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo država ima takve kapacitete

To je posebna vrsta otpada koja zahtijeva složen tehničko-tehnološki proces obrade i skladištenja, a mali broj država posjeduje takve kapacitete, pojašnjava stručnjak Centra za zaštitu od zračenja.

Jedina nuklearna elektrana u ovom dijelu svijeta je NE Krško u Sloveniji, ali to ne znači da nema drugih vrsta opasnog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidić navodi da radioaktivni otpad koji ne dolazi iz nuklearki pretežno čine zatvoreni radioaktivni izvori, korišteni u zdravstvenim institucijama, industriji i istraživačkim laboratorijima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo