Najkasnije 15. lipnja / Radi se sve da sezona počne što prije: 'Ne vidimo problem da se otvore i unutarnji prostori'

Image
Foto: PIXSELL

U popuštanju mjera gledaju se i primjeri iz ostalih država

4.5.2020.
8:28
PIXSELL
VOYO logo

Ugostitelji, hotelijeri i predstavnici udruga privatnog smještaja ovaj će tjedan održavati videosastanke s Ministarstvom turizma i Nacionalnim stožerom oko epidemioloških mjera koje će se propisivati. Cilj je da barem djelomično sezona počne 1. lipnja, a najkasnije 15.

Ceh ugostitelja i turističkih radnika Hrvatske obrtničke komore tražio je da im se dopusti otvaranje i unutarnjih prostora, prema uzoru na Austriju. Tamo je dopušten rad kafića i restorana od 15. svibnja, i to unutarnjih prostora, gdje razmak između stolova treba biti dva metra, a na terasama jedan metar, dok za jednim stolom mogu biti četiri odrasle osobe plus djeca. Radno vrijeme odredili su od 6 do 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim informacijama koje ima Jutarnji list, za početak će se najvjerojatnije ići samo s terasama, a do kraja svibnja razmotrit će se otvaranje i unutarnjih prostora.

"Razgovarat ćemo o svemu, ne ovisi o nama, ali ne vidimo problem da se otvore i unutarnji prostori kod onih objekata koji imaju velike lokale, tamo gdje su se dosad održavala različita veća slavlja, poput svadbi. Ako je, primjerice, u jednom prostoru moglo stati 200 do 300 gostiju, ne vidim razlog da im se ne dopusti rad s ograničenim brojem stolova, uz poštivanje razmaka, rekao je njihov sugovornik iz Ministarstva turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina terasa ima tende, suncobrane i nadstrešnice"

U popuštanju mjera gledaju se i primjeri iz ostalih država.

"Poanta je da se počne raditi s terasama. U ovom trenutku, kada su granice još zatvorene, i tako će najvjerojatnije biti barem do 1. lipnja, u kafiće i restorane ići će domaći gosti. Lijepo je vrijeme i svi će htjeti sjediti vani. K tome, većina terasa ima tende, suncobrane i nadstrešnice ako počne padati kiša. Idemo obazrivo, ne treba srljati, što ne znači da nećemo do kraja mjeseca, ako situacija bude dobra, dopustiti i rad unutarnjih prostora", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se spominjalo da će se dopustiti rad samo hotelskim restoranima, u Ministarstvu kažu da to nema smisla.

Ministar turizma Gari Cappelli potvrdio je da će se ovaj tjedan održavati sastanci s resornim udrugama, a trebali bi se nastaviti i razgovori s ministrima nama bližih država, iz kojih bi turisti mogli preko koridora dolaziti u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo