bez kočnica / Pupovac: 'Odlikovao bih predsjednika Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog'

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu

29.5.2021.
18:53
VOYO logo

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je u subotu u povodu odluke predsjednika Republike o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu da bi on Zorana Milanovića, kada bi imao ovlasti, odlikovao ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog.

"Da bar imam njihove ovlasti u ime žrtava dravskih, selotejpskih likvidacija u Osijeku 1991., i žrtava u garaži i dvorištu osječkog Kriznog štaba 1991., odlikovao bih predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog za nemjerljiv doprinos poštivanju žrtava ratnog zločina", napisao je predsjednik SDSS-a na facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bih bar imao ovlasti da Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića promaknem u Poglavaša Republike Hrvatske i tako prisnažim neovisnost svakog hrvatskog suda i njegova suca u predmetima suđenja za ratne zločine", dodao je.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bio osuđen, više nije /

Milanović vratio čin generala Glavašu i ordene, koje su mu oduzeli 2010. nakon presude. Oglasili se iz ureda Milanovića

Image
Bio osuđen, više nije /

Milanović vratio čin generala Glavašu i ordene, koje su mu oduzeli 2010. nakon presude. Oglasili se iz ureda Milanovića

Predsjednik Milanović je Odluku o prestanku važenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu donio na temelju članka 98. Ustava RH i članaka 2. i 36.  Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka, koje predstavljaju preokret u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo