govor mržnje u borovu /

Pupovac o incidentu: 'To je govor koji održava neku vrstu ratnog stanja, a tim ljudima podstrek je mogao doći i od državnog vrha'

"Podcjenjivanje ovog događaja je neodgovorno i stvari treba nazvati pravim imenom", istaknuo je Pupovac

2.5.2021.
14:02
VOYO logo

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac na konferenciji za novinare osvrnuo se na incident u Vukovaru, ali i komemoracije koje su održane jučer i danas.

Izrazio je žaljenje što neke od komemoracija i poruka koje su poslane nisu ono što je građanima nakon 30 godina potrebno, a to je mir. 

"Ono što se dogodilo jutros u Borovu je govor koji održava neku vrstu ratnog stanja i koji koristi komemorativna mjesta i sjećanje za ratna stanja. Širi prostor netolerancije, mržnje i poticanja na nasilje. Želim iskazati žaljenje i razočaranje tim mladim ljudima kojima je podstrek mogao doći i sa saborske govornice strane, od strane najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene samoga. Svatko treba paziti", kazao je Pupovac dodajući kako je današnji događaj nije nešto što se događa ni prvi ni zadnji put. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako treba jasno reći da je ono što se danas u Borovu dogodilo bio govor mržnje i to prema srpskoj nacionalnoj manjini, a ne kršenje javnog reda i mira. Tako je, podsjetimo, događaj okvalificirao ministar Davor Božinović, odnosno policija.  

"Podcjenjivanje ovog događaja je neodgovorno i stvari treba nazvati pravim imenom", istaknuo je Pupovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obljetnica pokolja i pravoslavni uskrs /

Snimke incidenta iz Borova: Skupina mladića prošla kroz mjesto uzvikujući 'Ubij Srbina!'

Image
obljetnica pokolja i pravoslavni uskrs /

Snimke incidenta iz Borova: Skupina mladića prošla kroz mjesto uzvikujući 'Ubij Srbina!'

"Ovdje je riječ o poticanju na mržnju i nasilje. Svi koji imaju državnu volju, a ne poduzimaju ništa, oni su isto odgovorni. Zadnji su krivi navijači, prvi koji su odgovorni su oni koji na to potiču dajući im svojim primjerom, motiv, razlog, pa i metu", kazao je Pupovac. 

Na pitanje kada je govorio o možebitnom poticanju od strane državnog vrha, je li mislio na predsjednika Milanovića, Pupovac je rekao: 

"Nisam govorio samo o jednom predstavniku vlasti, govorim i o izvršnoj vlasti. I ovoj i o Vladi prije ove. Govorim i o govoru u Saboru. O imenima, ne bih govorio", kazao je Pupovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo